Column Folkers Advocaten

22 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een geschil over de uitleg van een (zakelijke) overeenkomst? In deze en andere gevallen kunt u gratis juridisch advies vragen via deze krant.

Door middel van deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers Advocaten, antwoord op juridische vragen van lezers.

Vraag van de week:

Ik ben alleenstaand (zonder kinderen) en huur al jaren dezelfde woning via de woningbouwvereniging. De woningbouwvereniging heeft mij laten weten de huurovereenkomst te willen ontbinden en tot ontruiming van de woning over te willen gaan, nu ik vier maanden zou achterlopen met het betalen van huur. Dit klopt echter niet. De verhuurder heeft echter al een procedure tegen mij opgestart tot ontbinding van de huurovereenkomst en tot ontruiming van de woning. Ik wil graag een advocaat inschakelen, maar ik wil graag van tevoren weten hoeveel mij dit kost, nu ik geen spaargeld heb. Ik heb weleens gehoord van gesubsidieerde rechtsbijstand, maar mij is niet geheel duidelijk hoe dit werkt.

Antwoord:

Of iemand in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, hangt af van het rechtsprobleem dat iemand heeft en is daarnaast afhankelijk van onder andere het inkomen en vermogen. Gesubsidieerde rechtsbijstand houdt in dat de Raad voor Rechtsbijstand uw zaak grotendeels betaalt en u daarnaast een eigen bijdrage aan uw advocaat dient te betalen in plaats van het uurtarief van de desbetreffende advocaat. Daarbij wordt dus echter - zoals reeds aangegeven - wel onder andere gekeken naar uw inkomen (in principe twee jaar voorafgaand aan de aanvraag van gesubsidieerde rechtsbijstand) en uw vermogen. Let op, dat er nog wel extra kosten bij kunnen komen, zoals bijvoorbeeld griffierecht.

Indien het gaat om ontbinding van uw huurovereenkomst en ontruiming, kunt u voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komen, als u als alleenstaande dit jaar (2014) gesubsidieerde rechtsbijstand wenst, en u in het jaar 2012 minder heeft verdiend dan € 25.600,- bruto. U bent dan zoals reeds aangegeven in ieder geval wel een eigen bijdrage aan uw advocaat verschuldigd. Indien u in 2012 boven voornoemde norm heeft verdiend en u in 2014 aanzienlijk minder bent gaan verdienen, is het in bepaalde gevallen mogelijk om de Raad voor Rechtsbijstand te vragen naar uw huidige inkomen te kijken. De inkomensnorm voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezinnen met minderjarige kinderen liggen voor de goede orde anders.

Mocht u derhalve rechtsbijstand wensen van een advocaat, dan is het verstandig dat u zich voorafgaand goed laat voorlichten over de financiële consequenties van uw zaak.

Vormt de column voor u aanleiding tot het stellen van nadere vragen over dit onderwerp, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten om u dienaangaande te laten voorlichten of bezoek onze website: www.folkers-advocaten.nl.

Ook hebben wij iedere tweede en vierde donderdag van de maand gratis (ook telefonisch) spreekuur van 18:00 uur tot 20:00 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340.

advertentie
advertentie