De keuze van Gorinchem: Elone van Velthuijsen

27 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum ', die nog duurt tot en met zondag 9 november. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Elone van Velthuijsen, directeur Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

,,In m'n werk wil ik niet teveel als persoon op de voorgrond treden - mijn gesprekspartners zijn belangrijker dan ik. Ik draag dan ook geen opvallende sieraden. Meestal spelden, altijd oorbellen en een horloge, ik ben een praktisch mens. Mijn voorkeur gaat uit naar zilver en kunststof. Goud draag ik bijna nooit, tenzij het een sieraad betreft dat een bijzondere waarde voor me heeft, bijvoorbeeld een erfstuk of geschenk.

Ik draag zelden een ketting of collier en daarom heeft het me wel verbaasd dat mijn keuze nu juist op een halssieraad gevallen is. Dit collier van Herman Hermsen had me meteen in zijn greep. Niet teveel uiterlijk vertoon en een perfecte aanvulling op mijn kledingsmaak van donker en rood. Ook de materialen - plastic en glas - bevielen me. Achteraf realiseer ik me dat dit collier ook wel symbolisch is voor wat ik als het belangrijkste deel van mijn werk zie: het verbinden van losse delen. Met een bescheiden gouddraadje, dat dan weer wel.

Een sieraad heeft een draagster nodig om helemaal uit de verf te komen. Bij dit collier wist ik meteen dat ik die draagster was. De reacties van anderen hebben me daarin alleen maar bevestigd."

De boeiende historie van sieraden komt aan de orde op maandag 3 november bij een lezing door René van Tol in het Gorcums Museum. Deze vindt plaats in het auditorium en begint om 14.00 uur; kosten 2,50 per persoon. Aanmelden hiervoor bij Jannie Versluis: j.versluis @gorinchem.nl of bel de conservator: 0613647379.

Fotobijschrift: Elone met halssieraad van Herman Hermsen, gemaakt van kunststof, goud en glasstenen

advertentie
advertentie