Rotaryclub Gorinchem draagt bij aan koken en hardlopen door basisschoolleerlingen

30 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Dankzij een bijdrage van € 5.000,- van de Rotaryclub Gorinchem kunnen basisschoolleerlingen in Gorinchem blijven koken en hardlopen. Rivas Zorggroep gebruikt deze schenking namelijk om een vervolg te geven aan de workshop Koken door kinderen en het hardloopproject bij basisschool De Noordhoek. Het geld is het resultaat van de verkoop van Gorcumse Kaarttet-spellen door de Rotaryclub Gorinchem.

Beide projecten hebben als doel om kinderen op een laagdrempelige en leuke manier bewust te laten worden van een gezonde leefstijl. Ze zijn ontwikkeld en getest binnen De Gezonde Regio en maken inmiddels deel uit van het Rivas-aanbod.

Koken door kinderen

Bij de workshop Koken door kinderen gaan basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 zelf de keuken in. Zij gaan onder begeleiding van een voedingsdeskundige van Rivas eerst naar de supermarkt en leren daar spelenderwijs meer over de informatie die op etiketten staat. Daarna gaan de leerlingen naar een Rivas-woonzorgcentrum waar ze voor bewoners koken, het eten serveren en met bewoners werken aan hun groente- en fruitkennis. Dankzij de bijdrage van de Rotaryclub Gorinchem kan Rivas daar ook dit schooljaar een vervolg aan geven.

Hardlopen met resultaat

Een ander project dat doorgang kan vinden dankzij de bijdrage is het hardloopproject op basisschool De Noordhoek. Hier nemen zo'n 25 leerlingen aan deel. Onder begeleiding van een loopcoach komen ze iedere week in beweging. En met resultaat! Want na één jaar blijkt - bij de meting door de jeugdarts - dat een groot deel van de deelnemers een lagere Body Mass Index (BMI) en een gezonder gewicht heeft. De bijdrage van de Rotaryclub wordt in eerste instantie gebruikt om het project door te zetten. Daarnaast wordt er gekeken of het project uitgebreid kan worden met workshops over bijvoorbeeld voeding.

Kaarttet

De bijdrage van de Rotaryclub Gorinchem is mogelijk gemaakt door de verkoop van het Gorcums Kaarttet. Een kaart- en kwartetspel in één, met op de kaarten afbeeldingen van typisch Gorcumse monumentale gebouwen, kunstwerken, bruggen, pompen/fonteinen, molens, oud-burgemeesters én Gorcumse bedrijven. Dit spel is voorzien van de Layar-toepassing waarmee de afbeeldingen op de kaarten via een smartphone-app linken geven naar websites met meer informatie. Voor meer informatie en bestellen: Kees Vink, e-mail: c.g.vink@planet.nl.

Fotobijschrift: Omringd door blije basisschoolleerlingen van Koken door kinderen overhandigden Rob Hoekstra (links) en Kees Vink (rechts) de cheque voor de twee projecten.

advertentie
advertentie