Gorinchem zet duurzame stap

3 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Ruim tweehonderd Gorcumers hebben zich al aangemeld voor de groepsaankoop van zonnepanelen van SamenZonneEnergie, een initiatief van de provincie Zuid-Holland. In samenwerking met SamenZonneEnergie en iChoosr pleit de gemeente voor duurzamere energie. ,,De gemeente Gorinchem streeft naar een zo duurzaam mogelijke gemeente. Hiermee nemen we de rompslomp rond de aanschaf van zonnepanelen uit handen", vertelt Manon Ensink van de gemeente Gorinchem.

Door Tim Hartman

@Namtrah09

Doordat verschillende aanbieders, die voor meer dan vijftig procent werkzaam moeten zijn in Zuid-Holland, tegen elkaar opbieden kan er een scherpe prijs worden aangeboden. Nadat er een aanbieder is gevonden, doet die een persoonlijk bod voor de potentiële koper. Als die het bod accepteert, wordt er gekeken naar de persoonlijke situatie. ,,Niet alle daken zijn hetzelfde", zegt ook Fred Kieboom, die in het verleden zonnepanelen verkocht en ze zelf heeft.

Fred vindt het goed dat mensen bewust worden gemaakt van duurzame energie: ,,Het is goed voor het milieu en voor de werkgelegenheid, maar er komt wel heel veel bij kijken", vertelt hij. "Ik heb bijvoorbeeld rekening moeten houden met de dakkapel van mijn buurman. Als er eenmaal één paneel in de schaduw ligt, functioneert de rest van de panelen ook minder. Ieder dak heeft een andere invalshoek ten opzichte van de zon. Daar moet je echt goed rekening mee houden."

Na installatie van de zonnepanelen via het initiatief kunnen mensen via een monitor in de gaten houden hoe veel stroom er wordt opgewekt. ,,Essentieel", vindt Fred. ,,Je bent zo veel bewuster bezig. Met zonnepanelen wek je natuurlijk maar een deel van je stroom op, de rest moet je gewoon inkopen. Met zo'n monitor kan je dat allemaal in de gaten houden."

De grote investering en het onfraaie beeld vormen vaak tegenargumenten voor het aanschaffen van zonnepanelen. ,,Mijn vrouw vindt het ook niet zo mooi, maar tegenwoordig is er zoveel keuze dat je ze kunt matchen bij de dakpannen. Ook het argument van de kosten vindt Fred onzin: ,,Het is niet het belangrijkste wanneer je de investering terug hebt. Dat duurt inderdaad wel zo'n tien jaar. Maar doordat je minder stroom hoeft in te kopen, betaal je in verhouding acht cent voor je stroom. Dat wil iedereen. Maar je moet dan wel naar de lange termijn kijken en niet meteen je geld willen terug verdienen."

Volgens Manon Ensink is het streven om de vorige groepsaankoop te evenaren: ,,Toen hebben we 1111 zonnepanelen geplaatst. Hopelijk redden we dat nu ook." Geïnteresseerden kunnen zich nog tot en met 5 november gratis inschrijven op www.samenzonneenergie.nl.

advertentie
advertentie