In Gorinchem is een wilde vogel gevonden met het besmettelijke vogelgriepvirus H5NB
In Gorinchem is een wilde vogel gevonden met het besmettelijke vogelgriepvirus H5NB NickyPe (pixabay)

Besmettelijke vogelgriep in Gorinchem

17 december 2020 om 12:23 Overig

GORINCHEM Bij een zieke wilde vogel in Gorinchem is het vogelgriepvirus vastgesteld. Het gaat om het vogelgriepvirus H5N8. Deze variant is heel erg besmettelijk en maakt wilde vogels en pluimvee ziek. Wilde (water)vogels verspreiden het virus.

Onlangs is dit type vogelgriepvirus ook ergens anders in Nederland vastgesteld. Dat was bij wilde vogels en op een aantal pluimveebedrijven. De kans is groot dat nog meer vogels met vogelgriep in de Alblasserwaard worden gevonden. Het gaat op dit moment om een aantal wilde vogels. Maatregelen zijn daarom niet nodig. Wel geldt een landelijke ophokplicht voor pluimvee en aanverwante dieren. De Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid en de dierenambulance houden de situatie goed in de gaten.

Wie een zieke of dode vogel vindt in Gorinchem of omgeving moet deze niet aanraken, maar de dierenambulance bellen (0183) 624637. Dat geldt ook voor wilde vogels met afwijkend gedrag in Gorinchem of omgeving. Wie het dier heeft aangeraakt, moet zijn handen ontsmetten met minimaal 80 procent alcohol. 

Voor vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep kan contact opgenomen worden met de afdeling Infectieziekten van de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid (078) 7708500.

Dit nieuws rechtstreeks op je mobiel, tablet of pc?
advertentie
advertentie