Aanleg bedrijventerrein Groote Haar mag doorgaan

25 april 2018 om 11:51 lokaal

DEN HAAG De Raad van State heeft vandaag goedkeuring gegeven aan het bestemmingsplan voor de aanleg van het bedrijventerrein Groote Haar ten noorden van Gorinchem.

De Raad verwierp een hele reeks bezwaren die was ingediend door stichting Groene Hart en grondbezitters in de omgeving van het plangebied. Ook het bestemmingsplan van de gemeente Giessenlanden waarin de aansluiting van het nieuwe bedrijventerrein op de A27 wordt geregeld, is door de Raad goedgekeurd.

De aanleg van Groote Haar werd al eerder mogelijk gemaakt in een bestemmingsplan van de gemeente Gorinchem in 2011. Maar dat plan sneuvelde bij de Raad van State, omdat niet zeker was dat de ontsluiting op de A27 er binnen de planperiode van 10 jaar zou zijn. De bezwaarmakers stelden dat die zekerheid er nog steeds niet is, want de ontsluiting hangt af van de geplande verbreding van de A27. En dat kan nog lang duren, omdat het rijk heeft besloten om eerst nog enkele bruggen in de A27 te vervangen.

Volgens de Raad geldt voor het bestemmingsplan Groote Haar nu een planperiode van 20 jaar en voor het plan voor de aansluiting op de A27 een planperiode van 10 jaar. Bovendien zijn er nu afspraken gemaakt met het rijk over afstemming van hun plannen. Die geven de Raad van State voldoende vertrouwen dat het wel goed komt. De verbindingsweg tussen Groote Haar en de aansluiting op de A27 kunnen overigens al eerder worden aangelegd vooruitlopend op de snelwegverbreding, oordeelt de Raad.

De Raad is er ook van overtuigd dat de behoefte aan het nieuwe bedrijventerrein is aangetoond. Daarover was een uitgebreide discussie ontstaan met de bezwaarmakers. Die stelden dat bedrijven ook terecht kunnen op bestaande bedrijventerreinen.

De gemeenten Gorinchem en Giessenlanden zijn tevreden met de uitspraak van de Raad van State. ,,We bereikten hiermee een belangrijke mijlpaal voor de (duurzame) ontwikkeling van de gemeenten Gorinchem en Giessenlanden. De uitspraak is voor ons het startsein om aan de slag te gaan met de realisatie van bedrijventerrein Groote Haar. Dit wordt een belangrijk gebied voor bedrijven, duurzame ontwikkelingen, bewoners èn de regio," aldus wethouder Rijsdijk.
 
Voor de ontwikkeling en exploitatie van de windmolens die op het bedrijventerrein moeten komen koos gemeente Gorinchem eerder al voor het samenwerkingsverband tussen Eneco en energiecoöperatie De Knotwilg. Naar aanleiding van de positieve uitspraak van de Raad van State, kunnen deze partijen nu vergunningen voor de windmolens aanvragen. De verwachting is dat de windmolens over ongeveer 2 jaar gerealiseerd zijn en duurzame energie produceren. De windmolens leveren stroom aan de bedrijven die zich vestigen op het bedrijventerrein en aan de inwoners van Gorinchem en Giessenlanden.

advertentie
advertentie