Burgemeester Reinie Melissant gaat met Kerst zelf lekker koken voor haar gezin, Tweede Kerstdag brengt ze alleen een bezoek aan haar 87 jarige vader in Twente
Burgemeester Reinie Melissant gaat met Kerst zelf lekker koken voor haar gezin, Tweede Kerstdag brengt ze alleen een bezoek aan haar 87 jarige vader in Twente Jan Noorlandt

De burgemeester ziet vooral veel verdriet in de stad

22 december 2020 om 15:35 Overig

GORINCHEM Eén van de eerste corona patiënten van Nederland lag in het Beatrixziekenhuis. Burgemeester Reinie Melissant liet daarop weten goed voorbereid te zijn. Negen maanden later zegt ze dat die voorbereiding vooral rationeel bleek, terwijl de praktijk weerbarstiger is. Zo vlak voor Kerst ziet ze vooral het verdriet in de stad.

Een pittig jaar. Zo omschrijft burgemeester Reinie Mellissant (55 jaar) het voorbije jaar 2020, vlak nadat de rijksoverheid de harde lockdown afkondigde. Vooral de coronacrisis hakt erin en vergt nog altijd veel inspanning. Vooral omdat de crisis geen sprint bleek, maar eerder een marathon waarvan de finish nog niet in zicht is. ,,Als burgemeesters oefenen we jaarlijks met de veiligheidsregio’s om ons voor te bereiden op crises en rampen. ‘Stel dat er een pandemie uitbreek’, wat doe je dan? Is de crisisorganisatie op orde, weet je wie welke rol heeft? Zo oefenen we steeds een ander soort crisis. Zelfs toen ik nog burgemeester was in Korendijk werd al gezegd dat het niet de vraag was of er een pandemie zou uitbreken, maar wanneer. Maar al zijn alle formele kanten geregeld, de gevoelskant is toch heel anders. Er zit veel verdriet in de stad en dat raakt me. We moeten een crisis bezweren en je moet een goede balans vinden tussen rationeel je ding doen en je betrokkenheid tonen bij al dat verdriet. Zo zijn gesprekken met nabestaanden die iemand verloren hebben aan corona heel pittig. Ik heb ook gemerkt dat ik na zo’n gesprek even tijd nodig heb voor reflectie. Even rust voordat je weer verder schakelt. Dus technisch zijn we voorbereid, maar de praktijk is een continue leerproces. Rutte zei al dat we met 50 pro cent zicht 100 procent besluiten moeten nemen. Het was en is zoeken, lokaal gaat het vooral om informatievoorziening en ondersteuning. Verder zie ik voor mezelf vooral een rol als burgermoeder, daar probeer ik invulling aan te geven. Door columns, filmpjes, maar ook in acht app groepen met ondernemers, zorg, onderwijs, horeca, sport, cultuur, kerken en moskeeën. Indien nodig kan ik bellen of digitaal overleggen. Zo proberen we als gemeente op heel veel manieren persoonlijk contact te houden. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen. Maar om te presteren moet je ook goed voor jezelf zorgen. Zo werd het vaak half twaalf, twaalf uur, we bleven maar bellen en appen. Daarom heb ik nu de afspraak gemaakt dat ik na tien uur niet meer reageer om zo ook rust in te bouwen en daarin een modus te vinden. We zeggen tegen de inwoners ook dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen en moeten blijven bewegen, dat doe ik ook door thuis regelmatig te sporten of even een frisse neus te halen in de uiterwaarden.”

ALERT Het is nog maar een paar dagen na de harde lockdown, de gemeente is nog volop bezig met allerlei zaken zoals handhaving en ondersteuning. ,,Als gemeente zijn we deze hele coronacrisis alert op wat er leeft in de stad. We denken actief mee met detailhandel, sport, cultuur, horeca etc. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Maar ondanks het vele verdriet zie ik veel nieuwe initiatieven en inventiviteit bij ondernemers en verenigingen. Kijk bij sportverenigingen die zeggen, kom maar naar de buitenvelden. Of de samenwerking binnen de cultuursector rond de Nieuwe Doelen om voorstellingen toch door te laten gaan. Maar ook boodschappendiensten en belrondes of zo’n actie als ‘Lichtjes voor Beatrix’. Nederland wordt altijd als een individualistisch land gezien, maar juist in deze coronatijd zie je dat we het zonder elkaar niet redden. De gemeenschap Gorinchem moet hier vooral samen en toekomst behendig uitkomen. Of het nu gaat om de gemeenteraad die digitaal blijft vergaderen of de werkateliers die we digitaal oppakken. Zelfs de bijeenkomst met de ambassadeurs 2032 hebben we digitaal opgepakt.” Zelf benoemt ze de goede samenwerking met de wethouders en ambtenaren als onmisbaar in deze coronatijd.

ANDERE ZAKEN Hoewel de coronacrisis heel veel van haar tijd opslokte vragen ook andere zaken haar aandacht. Zoals het landelijk actieplan Wapens en Jongeren, waaraan Gorinchem als kleine stad deel neemt. ,,Wij hebben gelukkig geen steekincidenten in de stad gehad en met 99 procent van onze jongeren gaat het ook goed. Na het incident vorig jaar in het Gijsbert van Andelpark zijn we flink aan de slag gegaan. Soms heb je een incident nodig als wake-up call. We werken nu met een lijst jongeren die aandacht nodig hebben. Zij hebben nog een hele toekomst voor zich en we willen samen met hen bouwen aan die toekomst. Begin 2021 hebben we een speciale avond over cameratoezicht, het actieplan en de nasleep van het parkincident. Komend najaar komt er een wapen inleveractie om de stad nog veiliger te maken.” In 2021 wil de burgemeester verder graag een stadsdialoog opzetten over de ‘stad van tolerantie’. ,,Laten we vooral met elkaar het gesprek voeren, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Maak het nu eens concreet met elkaar, over welke begrippen hebben we het dan. Denk aan Sinterklaas en de zwarte pieten, maar het kan overal over gaan. Alles is bespreekbaar.”

Laten we vooral lief zijn voor elkaar

Verder heeft de burgemeester zich in het voorbije jaar volop ingezet om de belangen van Gorinchem ook op landelijk niveau voor het voetlicht te brengen. Zo roerde ze zich stevig in de commotie rond mogelijke sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) bij het Beatrixziekenhuis en nodigde ze minister Cora van Nieuwenhuizen uit voor een pleidooi voor de versnelde aansluiting van de Groote Haar op de A27. ,,Je moet altijd op het vinkentouw blijven zitten, als zo’n idee over de acute zorg eenmaal in een nota staat dan wordt het vaak uitgangspunt bij de verdere uitwerking. Je moet zo’n proefballonnetje snel door prikken, we moeten dus waakzaam blijven. In gesprek met ziekenhuis is gesproken over de spoedeisende zorg die beter georganiseerd kan worden, maar de SEH is wel onderdeel van dat plaatje.” De snellere aansluiting van de Groote Haar is nog niet gelukt, maar Gorinchem is nog steeds in gesprek over mogelijke alternatieve oplossingen.

Ondanks de corona crisis en andere bestuurlijke dilemma’s voelt burgemeester Reinie Melissant-Brienen zich aan het einde van 2020 een dankbare burgemeester. Na drie jaar in het ambt spreekt ze over de beste beslissing ooit die ze heeft genomen. ,,Ik voel me als een ‘bliek’ in het water hier. Gorinchem is een fantastische stad, eigenlijk meer een groot dorp. Een mooie vestingstad met al zijn cultuur. Samen staat in het DNA van de stad en dat past bij mij. Gorinchem is een dynamische stad met heel veel uitdagingen en ontwikkelingen.” De inwoners van die mooie stad roept ze vooral op om in deze bijzondere decembermaand om te kijken naar elkaar, zeker in de kerstperiode voelen veel mensen zich eenzaam. ,,Laten we vooral lief zijn voor elkaar.” 

door Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie