,,Er komt een zithoek in plaats van een bureau, waar mensen via een scherm ook uitleg kunnen krijgen over hun dossier."
,,Er komt een zithoek in plaats van een bureau, waar mensen via een scherm ook uitleg kunnen krijgen over hun dossier." Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Huisarts Gordon Oron start op 4 januari in Hoog Dalem

24 december 2020 om 11:34 Zakelijk

GORINCHEM Voorkomen is beter dan genezen. Huisarts Gordon Oron wil met zijn nieuwe Gezondheidscentrum Leven preventie en een gezonde levensstijl krachtiger op de kaart zetten. Daarvoor zoekt hij de samenwerking op.

door Suzanne Heikoop

In de tijdelijke locatie van Gezondheidscentrum Leven wordt nog druk geklust. De verbouwing zit in de afrondende fase, de meubels staan klaar om een plekje toegewezen te krijgen. Op een tafel staan een tiental planten met kaartjes erbij. ,,Die kwamen vanmorgen binnen.”, vertelt huisarts Gordon Oron. ,,Familie en vrienden hebben allemaal een plant gekocht en deze een naam gegeven. Ik denk dat ik maar een app moet zoeken voor de verzorging, want met planten ben ik minder goed dan met mensen.”, lacht hij. De enthousiaste huisarts nam veertien jaar terug met een studiegenoot een praktijk in Leerdam over. ,,We begonnen samen met één assistente, uiteindelijk hadden we een team van tien mensen. Het groeien was leuk, maar ik kreeg gaandeweg steeds meer last van de huisartsenzorg zoals ik dat uitoefende. Het was reactieve zorg; iemand komt met een probleem en dan gaan we er pas aan werken. Ik liep voor mijn gevoel regelmatig achter de feiten aan, terwijl zeventig procent van deze klachten voorkomen had kunnen worden. Europeanen worden steeds ouder, maar zijn ook steeds eerder, langer en vaker patiënt. Daar slaap ik als zorgverlener slecht van. Ik wil werken aan het toevoegen van gezonde levensjaren. Dat vind ik leuk en boeiend, daar wil ik voor gaan en mensen mee inspireren.”

In samenwerking met de wijkverpleging en de gemeente Leerdam startten we een consultatiebureau voor ouderen. We nodigden alle zeventigplussers die we niet in beeld hadden uit en onderzochten verschillende factoren. Bij driekwart van de mensen kwam er een kwetsbaarheid uit, die zonder preventieve aanpak kon uitlopen in een medische probleem. Vrijwilligers, grotendeels vanuit de kerk, zetten zich in voor bijeenkomsten met een gezonde maaltijd, wandelingen en koffie met een praatje. Op deze manier kan je winst boeken in de kwaliteit van leven en de stijgende zorgkosten een halt toeroepen. Begin 2021 hopen we ook in Gorinchem met dit project te kunnen starten.”

PROJECTEN EN SAMENWERKING In Leerdam kon Gordon zijn ei niet meer kwijt. Hij kwam in Hoog Dalem terecht. ,,Ik heb zin om hier te beginnen. Op maandag 4 januari start ik op de tijdelijke locatie aan de Einsteinstraat, eind volgend jaar verwacht ik, samen met een tandarts, het nieuwe pand aan De Linie te betrekken.” In zijn praktijk zoekt hij de samenwerking met andere zorgverleners op en initieert hij projecten gericht op lichaamsbeweging, gezonde voeding en senioren. ,,In dit pand zijn zes ruimtes. Daar komt mijn team in, maar ook een diëtist, podotherapeut en leefstijlcoach houden hier spreekuren. Ook ben ik nog op zoek naar een yoga- of mindfulnesstrainer. Door samen te werken en te focussen op beweging, voeding en het geestelijke welzijn, kunnen we al flink wat dingen oplossen voor het echt een probleem wordt.” Oron hoopt zijn praktijk laagdrempelig te maken. ,,Er komt een zithoek in plaats van een bureau, waar mensen via een scherm ook uitleg kunnen krijgen over hun dossier. Afspraken maken gaat grotendeels via een online portaal, waardoor de assistent ontlast wordt. Ook komt er een terugbelspreekuur; mensen kiezen een tijdvak en dan worden ze gebeld. Doordat we de digitale middelen van tegenwoordig inzetten, kunnen we veel efficiënter werken en meer tijd besteden aan de zaken die er echt toe doen: de mens en zijn gezondheid.”

Gezondheidscentrum Leven opent op maandag 4 januari op Einsteinstraat 3a in Gorinchem, www.gezondheidscentrumleven.nl, 0183-200111. Op de website staat een inschrijfformulier voor inwoners van Hoog Dalem.

De verbouwing zit in de afrondende fase, de meubels staan klaar om een plekje te krijgen.
,,Familie en vrienden hebben allemaal een plant gekocht en deze een naam gegeven."
Afbeelding
advertentie
advertentie