Afbeelding
Jos Huibers
Corona

Jaaroverzicht 2020: en nog wat

31 december 2020 om 07:48 Column

Wat zullen wij ons over vele jaren nog herinneren van 2020? Anders dan dat in dat jaar het Coronavirus begon, dat het leven anders werd en dat er verder eigenlijk nauwelijks iets van enig belang gebeurde. Immers alles wat voorheen nieuws was, sneeuwde nu onder de Corona-vracht. Ook nu al, terugdenkend in de tijd, is het verbazend moeilijk iets anders op te lepelen dan de sluiting van winkels, horeca, theaters, ziekenhuis, mondkapjes wel of juist weer niet, anderhalve meter, het hamsteren van wc-papier, het afgelasten van vrijwel alles wat in voorgaande jaren leuk was, opbeurende doch waarschuwende burgemeesters en een hart onder de riem van artiesten, fotografen en BG-ers, heropeningen, teststraten en toch weer sluitingen, mensen die er schoon genoeg van hadden, klaagden, protesteerden, ontkenden, hetgeen weer leidde tot woede en verontwaardiging van anderen, de meer verstandigen, zeg maar. Met een mond vol saamhorigheid ontstond ook tweedracht tussen mensen, die elkaar wederzijds de schuld gaven. Maar toch, wie naarstig zoekt, vindt wat feiten en gebeurtenissen onder het Coronanieuws, dat zichzelf voortdurend herhaalde. Zoals daar zijn..

Waar in het jaar 2019 in Gorinchem een 7 miljoen dikke hoofdprijs viel in de Lotto, ging het prijzencircus in 2020 gewoon door. In januari al vielen er twee lieden in de prijzen bij de Staatsloterij. Beide loten waren aangeschaft bij de Primera aan de Arkelstraat. De Primera-eigenaar glom van trots, alsof hij er zelf de hand in had. In februari valt een prijs van 450.000 euro bij de NL loterij. Nu straalt de Jumbo als lotenleverancier. In maart viel er opnieuw een prijs in Gorinchem bij de BankGiroloterij. Een interessante vraag is nu of deze vijf geldprijzen in een kort tijdsbestek de kans op winnen in Gorinchem in de komende tijd statistisch nu groter of juist kleiner maakt. De tijd moet het leren. Indien de prijswinnaars dachten, dat zij van het geld riant op vakantie konden, dan kwamen zij bedrogen uit. Al snel werden de vakantiegrenzen hermetisch gesloten.

De eigenaren van het voormalig café Genesis, ooit gevestigd Buiten de Waterpoort kregen dan toch een schadevergoeding. De hoogte van de vergoeding bleef geheim “uit hoofde van een eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van betrokken vennoten”. Mooi geformuleerd, vind ik. Zou die nou heel hoog of juist tamelijk laag geweest zijn, we zullen het niet weten.
Ook het dier stond dit jaar weer in veler warme belangstelling. In januari viel de trouwe, moedige Rottweiler Buddy veel lof en liefde ten deel. Toen zijn baasje Sylvia door twee jonge boeven van haar gloednieuwe smartwatch werd beroofd, greep Buddy in door een van de overvallers krachtig in het been te bijten. De overvaller riep slechts ‘au, au’ en was voorts met stomheid geslagen. In maart werd de eerste kat van het jaar door de dierenambulance uit een boom gered, in mei rukte de brandweer uit om een kat van een dak te redden aan het Roemer Visscherpad, in mei werden er maar liefst vijf katten gedumpt in twee vervoersmandjes in Arkel en liefdevol opgevangen door het Dierenasiel. De dierenarts rukte belangeloos uit om de ernstige huidproblemen van een der vondelingen te bestrijden. In juli wordt een vlieggewicht Pomeriaantje (hondje) met een dweilstok doodgeslagen door de getergde eigenaresse, die vervolgens door de burgerij verbaal wordt gevierendeeld en op de valreep redt de Brandweer een onderkoelde kat uit een regenafvoerpijp. Een voorpaginafoto van de brandweerheld, die de koude kat in de armen sluit, ontroert de goegemeente deerlijk. Voor het dier in het algemeen en de kat in het bijzonder is geen liefdevolle moeite te veel. Daar kunnen menselijke vluchtelingen een puntje aan zuigen. En dan wordt er in mei ook nog een wolf gesignaleerd in Wijk en Aalburg en in juli een bever in de Duveltjesgracht.

Vervolgens wint SVW de Proxsyscup na een 3-0 overwinning op Unitas en brengt het benefietconcert voor de Drie Vuisten 4500 euro op. Benefiet of niet, het feestpaleis aan de Parallelweg moest later in het jaar toch gesloopt worden

In februari lopen emoties op. Op diverse obstakels als prullenbakken en meterkasten verschijnen beledigende teksten gericht tegen de politie. Eén ervan luidt: Justitie emotionele fistfuckers. Maar erg is ook: Agentje slaan, altijd toegestaan. In maart wordt de dader opgepakt. Het blijkt een 48-jarige man. De aan de onverlaat toebedeelde straf haalt het nieuws niet.
Een verliefde jongeman wordt betrapt als hij onder het viaduct onder de A15 met grote graffiti-letters een meisje tracht te bekoren. ‘Wil jij mijn vriendin zijn’, kalkt hij sierlijk. Hij wordt betrapt en opgepakt en voor straf verwezen naar Bureau Halt. Tot verdriet en ongenoegen van de vele romantici in de stad. Zij vinden dat niet het kladden zelf, maar de inhoud van het kladden maatgevend moet zijn. En hoe kun je iemand nou bestraffen die door de liefde is bevangen? Het voorval zet in ieder geval de straatkunst, waaronder graffiti gerekend wordt, weer op de gemeentelijke agenda.
Had de Gemeente in de strijd tegen vandalisme zojuist gloednieuwe camera’s geplaatst in vijf Gorcumse gymzalen, worden ze weer verwijderd voordat ze éénmaal zijn gebruikt. Je kunt er, aldus stadsgenoten immers ook blote (kinder)billen en andere privékwesties mee waarnemen. Zoiets bedenk je vooraf natuurlijk niet. De gemeente bezint zich nu op andere vormen van vandalismebestrijding.
Onder aanvoering van prinses Flugelientje barst tussen 21 en 25 februari het Gorcumse Carnaval los in de Nieuwe Doelen. Jazeker, dat kon nog net. Corona woonde nog in China, hier en daar werd een Italiaan verkouden.

De sloop van de van Zomerenlaan begint dan toch en Paul Luzineau uit Dalem blijkt niet alleen de mooiste Nederlander, maar nu ook de mooiste wereldburger. Volgens een terzake kundige jury. Wie oh wie zal zijn meisje worden? Of zijn vriendje natuurlijk, dat kan ook in onze Regenboogstad. Minister Cora van Nieuwenhuizen komt naar Gorinchem om te praten over de gewenste aanleg van een afslag op de A27 naar bedrijventerrein de Groote Haar. Ze vindt het gesprek verhelderend en prettig, ze kon nog niks beloven, maar ging er zeker naar kijken. Nu, eind van het jaar, is de Groote Haar nog in afwachting.

In maart wordt de eerste coronapatiënt opgenomen in het Beatrix ziekenhuis. Er wordt direct een tijdelijke opname- en bezoekersstop afgekondigd. Het personeel wordt getest. Op 10 maart wordt opgelucht gemeld, dat er verder geen besmettingen zijn. Nog onbewust van wat komt, meldt het Caribabad haar 10-miljoenste bezoeker en heropent de Gorcums museum haar deuren op 12 maart, na een periode van verbouwingen.
De aankondiging van een ‘intelligente lockdown’, leidt tot ongekende taferelen: het ongebreideld hamsteren van wc-papier, lange wachtrijen bij de coffeeshops, oproepen van de burgemeester om afstand te houden en ‘naar elkaar om te blijven kijken’. Het IFFG verplaatst als eerste het voor april geplande filmfestival naar ‘een later te bepalen datum’. De horeca sluit de deuren, voorlopig tot 6 april en plaatselijke, nu wekloze artiesten verplaatsen hun optredens naar de tuinen en stoepen van verpleeg- en verzorgingshuizen, waar mensen achter de ramen verwonderd meeklappen. Ook het Jazz-festival, de Bevrijdingsfeesten, het hippiefestival en de geplande TV-show ‘Sta op tegen kanker’, worden afgelast of uitgesteld. En zo ook, op voorstel van de Democraten Gorinchem de aanbesteding van De Nieuwe Doelen.
En dan, tot overmaat der rampen meldt de organisatie ‘vandaagafvallen.nl’, dat 52% van de Gorcumers te dik is en daarvan weer een beduidend deel obees. Terwijl afvallen in quarantaine voorwaar niet meevalt, zeker als ook de sportscholen de deuren moeten sluiten. Het aantal eenzame buitensporters echter loopt in rap tempo op.
De Stad Gorcum, uw stadsblad ziet haar advertentie-inkomsten drastisch teruglopen en luidt de noodklok. Immers, het regionale nieuws mag niet verloren gaan. De noodklok wordt gelukkig hier en daar gehoord, maar blijft het hele jaar zachtjes luiden..
En per slot overleed Jules van de Beemd, de markante Gorcumer, die graag met zijn scootmobiel met luid klinkende gettoblaster door de binnenstad scheurde.

In april verschijnen op wegen en paden, op hekken en borden aanmaningen in de stad om toch vooral anderhalve meter afstand te houden. Een mondmasker wordt in deze warme lentemaand nog zinloos geacht. De gemeenteraad gaat, met wisselend succes digitaal vergaderen en voor het zorgpersoneel wordt een drive-through-testcentrum opgetrokken. Burgemeester roert zich moedig. Eerst klimt zij op een hoogwerker om huwelijksjubilarissen te bezoeken, vervolgens rijdt zij met een old-timer-sportwagen langs de negen decorandi om bij hen, vergezeld van een mooie bos en een brief een lintje aan te kondigen, dat hen later persoonlijk zal worden uitgereikt. Mensen bestellen massaal huis-aan-huis-maaltijden bij de armlastige horeca en klappen voor de werkers in de zorg, die gaandeweg zeer belast worden op overvolle verpleegafdelingen en thuiszorg-adressen. De scholen sloten en veel mensen werken thuis. Welbeschouwd had de intelligente lockdown in deze tijd nog iets gezelligs. Er blonk solidariteit en saamhorigheid en de overtuiging, dat we het virus ‘samen de baas konden’.

In mei gaan we weer zoetjesaan open. Kinderen mogen weer buiten sporten, de terrassen krijgen meer ruimte om de anderhalve meter te kunnen handhaven, burgemeester kondigt de heropening van de terrassen op 1 juni aan met een scheidsrechtersfluit. Het Natuurcentrum gaat weer open, als ook de kinderen op 11 mei weer naar school mogen. Gorinchem komt weer iets vaker op de radio bij de filemeldingen. Aan de Mollenburgseweg wordt een prachtig bikepark geopend, waar de jeugd los kan met mountainbikes en crossfietsen. Nog meer mooi nieuws: Poort 6 stelt de huurverhogingen een maand uit, camping de Lievelinge neemt het beheer van de kiosk bij de plas in het Lingebos over en de toegang tot de teststraat wordt uitgebreid. Ere woedt een rietbrand bij Spijk en het COA koopt het voormalige Belastingkantoor in de Gildenwijk. Men hoopt er een AZC voor kansrijke asielzoekers te mogen vestigen. De aankoop leidt later in het jaar tot tumult onder de direct aanwonenden en in politieke kring. Wie heeft wat en op welk moment al dan niet toegezegd en in overleg met wie?

In juni hervat ook Riveer haar normale dienstregeling en heropent PoGo, vol goede moed en voornemens een nieuw terras. Tevens wordt gestart met de eerste fase van de reconstructie van onze stedelijke verkeersader, de Banneweg. Wie heeft op deze weg niet regelmatig aan het einde van de werkdag in de file gestaan. De eerste fase streeft naar verfraaiing. In een later te realiseren fase twee zullen ook de files worden opgelost. Naar verluidt. Men studeert voort op het hoe.

Ons College besluit de Nieuwe Doelen tijdelijk beschikbaar te stellen voor de theater het Pand en Peeriscoop, die hier hun voorstellingen kunnen programmeren en tevens de anderhalve meter en andere corona-restricties in acht kan nemen. Een nieuw gevormde stichting Pandemonium zal de exploitatie gaan doen. De theaterzaal wordt tot een levensgrote huiskamer omgetoverd, waar het numeriek beperkte publiek plaats kan nemen op sofa’s en fauteuils. Tevens beluit men tot de opdracht een standbeeld tot stand te brengen voor de Zwaan-gedecoreerde danser Redouan Ait Chitt, kortweg Redo. Het standbeeld wordt uitgevoerd als lichtsculptuur in cultuurstraat Blijenhoekpassage in september. Bij opgravingen aan de Bagijnenwal worden de gehoopte restanten van het voormalig Pesthuis niet gevonden. Zand erover, de geplande bouw van woningen kan beginnen. De gemeenteraad kondigt een stadsgesprek aan over Zwarte Piet, blijft de man of vrouw zwart in Gorinchem of toch maar niet. Het Sint Nicolaasgilde in de stad laat zich niet licht vermurwen. Zo zal blijken. Het resultaat van het stadsgesprek laat zich nog niet vaststellen, omdat de intocht in november/december moet worden afgelast. Maar dat weet men dan nog niet.

In juli ontvangen de eerder gedecoreerden alsnog lijfelijk hun lintje van burgemeester. Chapeau voor de helden van onze stad. Ook wordt het mobilisatie-oorlogskruis postuum uitgereikt aan de heer Huib Voshol. Het wordt in ontvangst genomen door zijn zoon, Adri.

Bij de hervatting van live-vergaderingen blijkt in de gemeenteraad onvrede over de kloof tussen coalitie- en oppositiepartijen. Diverse raadsleden doen hun beklag. Men neemt zich voor initiatieven te ondernemen om de kloof te overbruggen. Hetgeen mooi is natuurlijk. En passant besluit de raad om ingaande 2021 de subsidie aan muziekpodium PoGo te beëindigen. Mede dit besluit leidt later in het jaar tot het einde van PoGo.

In het Beatrix ziekenhuis wordt een gloednieuw Geboorte- en kindcentrum geopend. Het bestaat uit vijf luxe en ruime verlossuites met eigen sanitair en bevallings- en ontspanningsbaden. Je zou er toch werkelijk een nieuwe zwangerschap voor overwegen. Helaas is die tijd voor mijn vrouw en mij voorbij.

De rechter beslist onderwijl definitief over de reizigerstunnel onder het station. Hij of zij - de tunnel dus - mag worden aangelegd!

Vanaf de zomer gaat het hard, ach, u weet het nog wel. Augustus leent zich voor IFFG-buitenbios en kerkdiensten in de open lucht, omdat in deze maand(en) buiten wel kan, wat binnen niet mag. Ter ondersteuning van de middenstand komt de Bliekenbox op de markt en Gorcumer Gerard de Haan wordt derde bij de cultheld-verkiezing van het voetbalblad Voetbal International. Waarin een kleine stad groot kan zijn. En ons plaatselijk danslokaal voor alle leeftijden Flashback besluit de deuren te sluiten, zo hoog zijn de boetes bij onbedoelde overtreding van de coronaregels.

In september presenteert John Stoop van de Stichting Behoud Erfgoed de Vries Robbé, zijn plan voor de Nieuwste Doelen, een multifunctioneel gebouw, met theater en parkeergarage op het zieltogend braakliggende terrein Linge II Zuid. Het terrein is door de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf te koop gezet. Tot 18 december mogen potentiële kopers zich melden. Het College van B&W toont weinig belangstelling en het plan wordt, na aandringen van de gemeenteraad, afgewezen. In december bepleit een kunstenaarscollectief onder de naam Rotonde & Co een dialoog over Linge II Zuid. Zou de gemeente niet toch dit terrein moeten aankopen ten behoeve van culturele doeleinden en een waardige ontsluiting van de binnenstad aan de Oostzijde. Gaat de dialoog alsnog komen?

In september worden tevens weer twee jubilerende echtparen bezocht door burgemeester. Het diamanten paar Smithjes en het briljanten paar Niesthoven. In tijden waarin 50% van de verbintenissen voortijdig stranden is dit toch voorwaar memorabel.

In oktober start de gemeente een onderzoek onder haar bevolking naar de komst van een AZC. Zulks onder Gorcumers in het algemeen en bewoners van de Gildenwijk in het bijzonder. Persoonlijk heb ik gaarne aan het onderzoek meegedaan, maar nooit een uitslag gezien of ontvangen. Wel besluit ons College in december de raad te adviseren om nee te zeggen tegen een AZC. ‘Andere gemeenten moeten de handschoen nu maar opnemen’. Het Comité ‘Nee AZC’ is blij, de vluchtelingen waarschijnlijk niet.

In november circuleert een bericht dat men in een Houtkoolschets Acute Zorg voornemens zou zijn de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Beatrixziekenhuis te gaan sluiten. Twee dames, Jeanette Hessels en Kitty van Ieperen springen in de bres, starten een petitie, die in no time 20.000 keer getekend wordt. Ook melden zij zich in Den Haag. Tevens start een benefietactie ‘Lichtjes voor Beatrix’, die in korte tijd meer dan 30.000 euro opbrengt. Op 7 december worden de lichtjes ontstoken in een enorme kerstboom voor het ziekenhuis. Het Beatrix staat er goed op in de regio.

Inmiddels zijn de coronacijfers weer opgelopen, zijn de regels weer strenger, is het dragen van mondmaskers in openbare ruimten verplicht en dreigt een totale lockdown, die inderdaad in december wordt afgekondigd. Alle winterfestijnen zijn inmiddels afgelast, het aantal BOA’s opgeschaald en alles gaat weer dicht, de horeca, de winkels, het theater, de bioscoop. Alles behalve de supermarkten, waar het wel gezellig druk is. En voor het zover is, verdringt men zich in de laatste winkelstraten van het jaar. Om in te slaan, voor de feestdagen.

Weet u, dat is allemaal ook gebeurd in 2020. In onze dynamische stad. En dan ben ik vast nog een hoop vergeten ook. We zijn down in een lock, op de valreep van het jaar. En het blijft vast nog even zo. Wie weet hoe lang. Houd moed en hoop en heb het fijn in uw eigen kring. Ik zeg het graag de optimisten na: het komt goed! Ik wens u een mooi en goed 2021!

[Jos Huibers

advertentie
advertentie