Afbeelding
Vlinderdas

Wat je nog wist over de vlinderdas

13 januari 2021 om 07:05 Partnercontent

Al honderden jaren is de vlinderdas een begrip in de chique herenmode en gala’s. Veel mannen weten echter nog steeds niet precies wat het is. Wat zijn vlinderdassen? Wat is het verschil tussen een vlinderdas en een strikje? Of een stropdas? Interessant? Lees dan snel verder!

Vlinderdassen: een veelzijdig accessoire

De vlinderdas is een veelzijdig kledingaccessoire voor mannen. Let op: de vlinderdas is niet hetzelfde als een strikje! Het strikje is vaak voorgestrikt met een clip aan de achterkant terwijl de originele vlinderdas zelf gestrikt wordt. De vlinderdas is dus een lange dunne stof die gestrikt wordt in de vorm van een vlinder. Een vlinderdas wordt over het algemeen altijd gedragen in combinatie met een overhemd. De vlinderdas wordt hierbij immer op de boord gedragen.

De vlinderdas bij gelegenheden

De vlinderdas wordt voor gala’s of belangrijke openingen gebruikt. Dit komt doordat vlinderdassen vaak veel vrolijker zijn dan een normale stropdas. De vlinderdas is natuurlijk het ideale item voor een chique avond. Het past namelijk perfect in combinatie met een smoking of rokkostuum. Tegenwoordig wordt het ook geaccepteerd in combinatie met een normaal pak.

Vlinderdassen strikken

Velen vragen zich af hoe je een vlinderdas dient te strikken. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een vlinderdas te strikken. De meest voorkomende typen vind je hieronder:

Samengevat zijn er drie basismethodes: voorgestrikt, zelfgestrikt, clip.
- De vlinderdas (ongeveer 5 cm hoog, past bij elke soort gelegenheid)
- De grote vlinderdas (7 cm hoog, speciaal voor mannen met grote nekbreedte)
- De vleermuis (klein en dun, perfect voor informele gelegenheden)
- De diamond tip (3 puntjes aan beide kanten, geschikt voor beide gelegenheden)
- De club round (ronde strik)

Strik een vlinderdas:
1. Kruis de das vlak bij je hals, zodat de lus rond je nek net groot genoeg is.
2. Breng het langere uiteinde door de lus op het punt waar de delen elkaar kruisen.
3. Vouw het bungelende uiteinde om een lus te maken. Deze wijst als het goed is naar de schouder waarover het uiteinde hangt.       
4. Laat het langere uiteinde over het dunne middenstuk van de das vallen.         
5. Knijp de vlinderdas samen voor het langere uiteinde.         
6. Steek het midden van het bungelende uiteinde terug door de knoop.         
7. Trek een beetje aan de lussen en je zal merken dat de vlinderdas strakker gaat zitten.         
8. Het resultaat: een perfect gestrikte vlinderdas.

Het is lastig om het te lezen, zonder dat je er een beeld bij hebt. Er zijn meerdere YouTube tutorials die je kunt kijken om een vlinderdas te strikken. Klik hier om een vlinderdas tutorial te bekijken.

Verschil stropdas en vlinderdas

Veel mannen weten het verschil niet tussen een vlinderdas en een stropdas. Hieronder een aantal verschillen:

  • Een stropdas is bijna recht en een vlinderdas heeft aan allebei de uiteinden dikkere uiteindes. Dit komt natuurlijk omdat de vlinderdas eindigt in de vorm van een vlinder (of strikje).
  •  De stropdas hangt naar beneden tot net iets boven de riem, terwijl de vlinderdas helemaal bij de nek blijft hangen in de vorm van de vlinder.
  • De stropdas is over het algemeen beter te dragen bij formele zakelijke gelegenheden. De vlinderdas daarentegen is beter te dragen bij chique borrels, gala’s, openingen en partijen.

Combineren met outfit

Vroeger waren de voorschriften voor vlinderdassen veel strenger dan nu. Je diende vroeger bij een black tie gala een zwarte vlinderdas dragen. Ook waren er alleen maar effen kleuren. Tegenwoordig kun je het veel beter combineren met je overhemd of jasje en worden retro of trendy vlinderdassen nu ook geaccepteerd. Probeer dus eens je vlinderdas te combineren met bijvoorbeeld je jasje of misschien wel je pochet.

Heb je twijfels over of en hoe je een vlinderdas moet dragen? Ga uit van je eigen gevoel of de gelegenheid er goed voor is en kies op basis van je outfit.

advertentie
advertentie