INGEZONDEN

Wonderkinderen

13 januari 2021 om 17:32 Column

Vrienden,

Toch weer een tijdje geleden dat ik beschouwd werd als wonderkind. Toen natuurlijk volkomen terecht. Niemand anders ging al op elfjarige leeftijd naar de universiteit, sprak vloeiend Grieks en Latijn en werd door door de Franse koning zelfs le miracle de la Hollande genoemd. Maar ik schrijf dit niet om de loftrompet over mezelf te steken. Nou ja, ergens wel een klein beetje moet ik bekennen. Maar tot mijn verdediging, ik heb lang moeten zwijgen.

Maar nu niet meer. “Dit jaar sta ik in het middelpunt.” Met mijn eigen glossy en tal van activiteiten. Heerlijk hoor. Daarom kwam ik afgelopen kerst al even kijken in Gorinchem. Ik liep over die prachtige vestingwallen en bekeek de mooie binnenstad. Maar het was er ongelooflijk rustig. Praktisch geen kind op straat en de paar mensen die ik zag, hielden zorgvuldig afstand tot elkaar. Het beangstigde me. Daarom klopte ik op een willekeurige deur en riep ‘Volluk’.

Allerhartelijkst werd ik ontvangen door een van uw medeburgers, zijn vrouw en drie kinderen. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie kwamen we al snel te spreken over corona en de lockdown. ‘En de school van de kinderen?’, vroeg ik. Allemaal online via Teams of Zoom. ‘En gaat dat allemaal goed?’, vroeg ik verbijsterd. ‘Zeker!’, riepen de kinderen in koor. Toen begreep ik dat Gorinchem gezegend was met niet een, maar wel duizenden wonderkinderen. Want, maxima debetur puero reverentia, de meeste eerbied is men aan een kind verschuldigd.

Maar die kinderen waren de corona wel beu. Ze wilden weer heerlijk ongedwongen kunnen spelen met hun vrienden. En ik wou die drie schatten knuffelen, maar dat mocht niet. Precies, vanwege het afstand houden. Toen begreep ik dat er van de Gorcumse ouders een herculeaanse taak verwacht werd. Naast hun werk moesten ze de kinderen begeleiden bij de onlinescholing en alles draaiende zien te houden. Geen wonderkinderen, maar duidelijk wondervolwassenen. Gezamenlijk komen we uit deze crisis. Maar dat vergt wel dat we naar elkaar blijven omkijken. Met zoveel wonderburgers moet dat zeker lukken.

Ps. Die glossy wordt wel heel erg mooi hoor. Binnenkort valt deze bij alle Gorcumers door de brievenbus. Houd deze dus goed in de gaten…

[Hugo

advertentie
advertentie