Gorcumse inbreng in totstandkoming nieuwe internationale ISO-norm

13 mei 2018 om 10:34 Nieuws

GORINCHEM Na een vijf jaar durend proces is met input van werkgevers over de hele wereld de ISO 45001-norm voor gezond en veilig werken geïntroduceerd. De Nederlandse normcommissie die feedback leverde voor en uiteindelijk instemde met de ISO 45001-norm werd voorgezeten door Henk Kwakernaak, eigenaar van het Gorcumse adviesbureau KWA.

ISO-standaarden zijn internationaal geldende kwaliteitsrichtlijnen voor het bedrijfsleven. Ze waren er al voor kwaliteit, milieu en communicatie en nu is daar dus ISO 45001 Gezond & Veilig Werken aan toegevoegd. ISO-gecertificeerde bedrijven wereldwijd hanteren gelijke normen, waarmee het aantal werk gerelateerde ongelukken en ziekten teruggedrongen moet worden.

Alle landen moesten het eens worden over de normering. In alle landen werd erover besloten in een commissie met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tussen de grote ondernemingen als Shell, Essent en Damen Shipyards zat in Nederland ook Henk Kwakernaak van het bescheiden KWA in deze normcommissie, als voorzitter.

,,De normen gelden ook voor het midden- en kleinbedrijf, maar het MKB is vaak ondervertegenwoordigd in commissies die erover beslissen'', vertelt Kwakernaak. ,,Voor deze ondernemers is het misschien moeilijker om de tijd vrij te maken. We hebben de afgelopen jaren twintig keer vergaderd met de Nederlandse commissie en er zijn zes internationale bijeenkomsten geweest, over de hele wereld. Dat is best een investering, maar ik vond het leuk en interessant om te doen.''

,,ISO 45001 is een managementsysteem dat de arbeidsomstandigheden wereldwijd structureel verbetert. Bedrijven die zich hieraan conformeren laten zien dat ze hun zaken op orde hebben; aan zichzelf en aan anderen.''

KWA uit Gorinchem begeleidt ondernemers adviserend en uitvoerend met vraagstukken op het gebied van kwaliteit, arbeidsveiligheid, externe veiligheid, gevaarlijke stoffen en milieuzorg. Ook bij ISO-certificering! Voor meer informatie: KWA, Spijksedijk 18c in Gorinchem, www.kwakamp.nl, info@kwakamp.nl, 0183-649556.

advertentie
advertentie