Broer Daniel mocht de ambtsketen omdoen bij zijn broer Samuel
Broer Daniel mocht de ambtsketen omdoen bij zijn broer Samuel Gemeente Gorinchem

Kinderburgemeester Samuël wordt later liefst projectontwikkelaar

22 januari 2021 om 08:00 Overig

GORINCHEM De tienjarige Samuël Heule kreeg donderdagavond in de raadzaal zijn ambtsketen omgehangen door zijn broer Daniel vanwege de coronamaatregelen. Daarmee werd hij officieel benoemd tot de eerste kinderburgemeester van de stad.

LEERGIERIGHEID ,,Ik heb er heel veel zin in”, zo vertelde Samuël direct na zijn installatie. In zijn ‘maidenspeech’ in de raadzaal liet hij al snel weten wat hij allemaal wil bereiken. In elk geval minder pesten op school, meer speelplaatsen en een betere zorg voor het milieu. Vooral omdat hij steeds meer rommel ziet in de natuur. Samuël is gekozen uit 23 kinderen uit groep 7 die hadden ‘gesolliciteerd’ als kinderburgemeester. Met vier van de 23 kinderen had burgemeester Reinie Melissant een gesprek, ze koos voor Samuël omdat hij opviel door zijn enthousiaste uitstraling, zijn ideeën en leergierigheid. De kinderen die solliciteerden mochten een filmpje insturen. De kinderburgemeester liet ook weten wat voor taken hij gaat oppakken, zo zal hij aanwezig zijn op Koningsdag, bij de dodenherdenking en de Sint intocht. Ook mag hij met de burgemeester mee op bezoek bij oudere mensen die een speciaal jubileum vieren. Na zijn installatie werd hij door de burgemeester verrast met een Parker pen met zijn eigen naam, een schrijfmap en een kwartetspel van Gorinchem.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

DROOMBAAN Eenmaal buiten de raadzaal laat Samuel weten dat hij het wel stoer vindt om kinderburgemeester te zijn. ,,Mijn broer heeft weleens een brief geschreven omdat hij ook kinderburgemeester wilde worden. Ik dacht dus ‘ik grijp mijn kans’ toen we mochten reageren.” Hoewel Samuël het geweldig leuk vindt om kinderburgemeester te zijn, is burgemeester worden niet zijn droombaan. ,,Ik wil het liefst projectontwikkelaar worden, ik hou van tekenen, dat is mijn hobby.” Over de vraag wat hij doen als hij echt burgemeester zou zijn, moet hij even nadenken. ,,Dat vind ik een moeilijke vraag, ik vind het vooral belangrijk dat mensen en kinderen zich thuis veilig voelen.” De vraag of hij als burgemeester ook een avondklok laat hij liever over aan Mark Rutte. Zelf is hij in de avond weinig weg, hooguit een keer voor een hockeywedstrijd. Samuel zit op de Regenboogschool in Hoog Dalem en is de jongste in het gezin met de broers Jozua, Lucas en Daniel.

LATIJNSE SPREUK De ambtsketen die Samuel kreeg van de gemeente is speciaal voor hem gemaakt. Op de keten staat gegraveerd ‘Samen ben je sterker’, het verwijst naar de Latijnse spreuk van de gemeente ‘Fortes creantur fortibus’ (Sterken brengen sterken voort). Aan het dubbele zilveren collier is verder het symbool van de vesting gebruikt voor het oog van de sleutel. De zoetwaterparel verwijst naar Gorinchem als stad aan het water.

KINDERRECHTENVERDRAG Het idee voor een kinderburgemeester stamt uit 2019 en is een wens van de gemeenteraad. Burgemeester Reinie Melissant: “Het is belangrijk om kinderen en jongeren te betrekken bij het bestuur van de stad. Dat kan onder andere via het kinderburgemeesterschap. Kinderen krijgen spelenderwijs zicht op het reilen en zeilen van de gemeente. En daarmee op ons democratisch stelsel. Het mes snijdt overigens aan twee kanten, want het geeft de gemeente een uitgelezen kans een beter beeld te krijgen van de wensen van kinderen.” Met het invoeren van het kinderburgemeesterschap draagt Gorinchem bij aan uitvoering van het VN Kinderrechtenverdrag, daarin is onder andere vastgelegd dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden in zaken die hen direct raken. Alle 23 kinderen die hebben ‘gesolliciteerd’ krijgen van de gemeente een cursus vloggen aangeboden. Dit als bedankje voor hun inzet.

Felicitaties van burgemeester Reinie Brienen na zijn installatie
Na zijn installatie hield Samuel zijn maidenspeech in de raadzaal
Na zijn installatie kreeg Samuel nog enkele cadeaus van de gemeente
Samuel Heule is de eerste kinderburgemeester in Gorinchem
advertentie
advertentie