Studio Peer krijgt 120.000 euro subsdie van de gemeente Gorinchem
Studio Peer krijgt 120.000 euro subsdie van de gemeente Gorinchem Peeriscoop

College miste politieke sensitiviteit bij toekenning subsidie aan studio Peer

25 januari 2021 om 12:18 Overig

GORINCHEM Het verlenen van subsidie is een bevoegdheid van het college, zo schreef ze in beantwoording op kritische vragen van de SP, VVD, Gorcum Actief en ChristenUnie/SGP over de subsidie aan Studio Peer en productiehuis Peeriscoop. Toch beloofde het college de oppositiepartijen beterschap tijdens een scherpe discussie met de raad.

Met verwijzing naar die collegebevoegdheid werden de oppositiepartijen vooral met een kluitje het riet ingestuurd in de beantwoording op hun schriftelijke vragen. De partijen waren verbaasd dat het voorstel tot subsidieverlening niet in de raad was besproken. Donderdagavond gebeurde dat alsnog, waarbij SP raadslid Eva Dansen zich afvroeg waarom dat zolang moest duren. Tijdens de discussie vielen harde woorden over het democratisch gehalte van het college en een gebrek aan politieke sensitiviteit. Dansen kwam in aanvaring met raadslid Pierre Schefferlie (Democratie Gorinchem) die de SP verweet tegen de cultuursubsidie te zijn. ,,U framet onze partij, alsof ze tegen cultuur is. Pas jij nog wel in de gemeenteraad?”, zo was de felle reactie van Dansen. Ze was niet de enige die kritisch was. ,,De raad is afgescheept als een democratisch versiersel, echt een stuitende reactie. De subsidie is mooi voor Peeriscoop, maar wij zijn weg gebulldozerd, waarom was het college zo benauwd om dit voor te leggen aan de raad?, zo vroeg raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP).

CULTURELE INFRASTRUCTUUR Het college had het voornemen tot de 120.000 euro subsidie voor Studio Peer op 11 november voorgelegd aan de raad in een zogenaamd voorhangbesluit. Daarop liet de oppositie weten dat ze het voorstel wilde bespreken in de raad. Het college legde dat verzoek naast zich neer. Donderdagavond liet wethouder Dick van Zanten na schorsing weten dat het college voortaan anders om wil gaan met reacties op een voorhangbesluit. ,,We betreuren het dat er onvrede is over de procedure, dat was niet onze bedoeling. We wilden onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen in een acute situatie waarbij Peeriscoop op omvallen stond, terwijl dat één van de pijlers is van onze culturele infrastructuur. Ze moeten alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden en wij hebben als college onze bevoegdheden gebruikt.” Tijdens het debat stond de subsidie niet echt ter discussie, maar ging het vooral om het proces. VVD’er Jaap Wientjes wilde vooral weten waarop de subsidie was gebaseerd, hij sprak zelfs over ‘geld smijten’ en miste de onderbouwing van het transitieplan.

THEATERAANBOD Voorwaarden voor de transitiesubsidie zijn een tweemaandelijkse rapportage over het opstallen van het plan, voor 1 juli 2021 moet Studio Peer de aanvraag tot vaststelling indienen inclusief financiële verantwoording. In het transitieplan moet worden opgenomen hoe de exploitatie van Theater Peeriscoop en Productiehuis Peeriscoop worden losgekoppeld van studio Peer en hoe deze voor toekomstige generaties blijft behouden. Ook moet duidelijk worden gemaakt hoe theater en productiehuis Peeriscoop bijdragen aan het theateraanbod in de stad. Zij moeten tevens bijdragen aan cultuurparticipatie en – educatie in samenwerking met andere organisatie in de stad.

advertentie
advertentie