De Hypotheekshop
De Hypotheekshop De Hypotheekshop
De hypotheekspecialist

Aflossingsvrije hypotheek? Geen paniek

2 februari 2021 om 14:56 Advertorial_1

Afgelopen dagen stond het in bijna elke krant: duizenden hypotheekhouders zouden in gevaar zijn. De boodschap: in en rond 2035 lopen veel aflossingsvrije hypotheken af en als de restschuld (dus het deel dat nu geboekt staat als ‘aflossingsvrij’) niet opnieuw gefinancierd kan worden, verliezen zo’n 78.000 mensen mogelijk hun huis of ze blijven zitten met een (grote) schuld. 

Toegegeven: dat is geen fijn vooruitzicht. Maar zover hoeft het ook helemaal niet te komen!  Feit: als je vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten kan het zijn dat je een 100% aflossingsvrije hypotheek hebt, na 2013 kan het nog steeds een deel van de hypotheeksom zijn. Dat kan tegen de tijd dat je hypotheeklening afloopt een serieus bedrag zijn. Laten we nu niet met zijn allen in paniek raken: er is namelijk tijd én er zijn oplossingen voorhanden. Een van de opties is sparen. Dat is, ondanks dat we nog een aantal jaren te gaan hebben, niet erg rendabel gezien de (extreem) lage spaarrente.  Een tweede optie is nu extra gaan aflossen - als je die extra last kunt dragen elke maand is dat een prima keuze. Maar voor het overgrote deel van de groep mensen waarover wordt gesproken, en mogelijk dus ook voor jou, is nu oversluiten waarschijnlijk het beste plan! 

OVERSLUITEN] Als je nu nog niet met pensioen bent en gewoon inkomen uit werk hebt, kan oversluiten in de meeste gevallen relatief probleemloos gaan. Als je gaat stoppen met werken, met pensioen gaat en AOW gaat ontvangen, zal in veel gevallen het maandelijkse inkomen dalen. Maar ook dan kan oversluiten een oplossing bieden. Stel, je hebt een woning van 240.000 euro en een aflossingsvrije hypotheek van 120.000 euro tegen de tijd dat jou of jullie AOW ingaat. Met de huidige rente en voorwaarden kan je hypotheek nu opnieuw worden afgesloten voor 30 jaar of zelfs langer. Afhankelijk van de rentestand zal de te dragen maandlast 200 euro zijn, wat natuurlijk is te overzien. Met extra pensioen inkomen zijn de mogelijkheden ruimer. 

KOM OP TIJD IN ACTIE De berichtgeving over een zorgelijke toekomst voor een deel van de lopende aflossingsvrije hypotheken is terecht – laat dat duidelijk zijn. Alleen hoeft de soep niet zo heet gegeten te worden als hij nu wordt opgediend. Het is echter wél belangrijk dat je, als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt, op tijd in actie komt. Dus aarzel niet en bel ons voor een afspraak: vaak kunnen we je binnen een uur al laten weten wat in jouw specifieke situatie mogelijk én het beste is. 

https://www.hypotheekshop.nl/gorinchem

advertentie
advertentie