Afbeelding
Energiebesparing

Financieringsmogelijkheden energiebesparende maatregelen

1 februari 2021 om 14:29 Partnercontent

Gorinchem en de rest van Nederland moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we op een andere, duurzame manier onze woningen gaan verwarmen. De nieuwbouwwijk Hoog Dalem is één van de proeftuinen voor een aardgasloze wijk. Een voorwaarde voor aardgasvrij wonen is dat de woning energiezuinig is. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning energiezuinig te maken, zijn er aantrekkelijke financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De bekendste subsidie waar woningeigenaren een beroep op kunnen doen is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit is een tegemoetkoming voor woningeigenaren die investeren in een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en/of de aansluiting op een warmtenet. Voorheen was er een aparte subsidie voor isolatie, maar dat is nu niet meer het geval. Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor isolatie binnen de ISDE, moet de woningeigenaar wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet deze minstens twee isolatiemaatregelen treffen óf één isolatiemaatregel, gecombineerd met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie loopt tot 31 december 2023.

Duurzaamheidslening

De gemeente Gorinchem biedt particulieren de mogelijkheid om via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting een duurzaamheidslening af te sluiten. Dit houdt in dat woningeigenaren geld kunnen lenen om hun woning energiezuinig te maken. Met het geleende geld kunnen zij investeren in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of HR++ glas. Woningeigenaren kunnen minimaal €2.500 en maximaal €50.000 lenen. Dit bedrag wordt vervolgens in maandelijkse termijnen terugbetaald. Belangrijk om te weten is dat de lening niet geldig is voor maatregelen die men al heeft genomen.

Btw op zonnepanelen terugvragen bij Belastingdienst

Zonnepanelen kopen is nog steeds een verstandige keuze en slimme investering. Zo is de investering in zonnepanelen tegenwoordig in zeven à acht jaar terugverdiend. Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaren genieten van gratis stroom! De winst na 25 jaar kunnen mensen vergelijken met een spaarrente van ongeveer 4 procent. Bijkomend voordeel is dat woningeigenaren de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen kunnen terugvragen van de Belastingdienst. Dat komt omdat eigenaren van zonnepanelen energie leveren aan het net. De Belastingdienst ziet deze groep mensen dan ook als ‘ondernemers’.

Subsidie Groene Daken

Per 1 maart 2020 kunnen inwoners van Gorinchem een beroep doen op de subsidieregeling Groene Daken. Een groen dak is, zoals de naam al doet vermoeden, een dak dat bedekt is met planten of gras. Denk hierbij aan mos, sedum, gras of kruiden. Een groen dak zorgt voor een langere levensduur van het dak. Daarnaast heeft het een verkoelende werking en zorgen ze voor een filtering van giftige stoffen, fijnstof en CO2. Daarnaast brengen groene daken de natuur terug in de stad. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen voor maximaal € 25 per m² groen dak. Voor de aanleg van een groen dak is wel een vergunning nodig van de gemeente.

advertentie
advertentie