Schrijfster Marleen Van Zwienen overhandigt het boekje aan Yasin Arslan die de tekeningen in het boekje maakte.
Schrijfster Marleen Van Zwienen overhandigt het boekje aan Yasin Arslan die de tekeningen in het boekje maakte. Marleen van Zwienen

Gorcumse Marleen van Zwienen schrijft boekje over Hugo de Groot: ‘Meer dan boekenkist alleen’

7 februari 2021 om 11:10 Onderwijs

GORINCHEM ,,Het verhaal van Hugo de Groot is zoveel meer dan zijn ontsnapping met de boekenkist uit Slot Loevestein. Hugo heeft ons heel veel nagelaten, waar we nu nog steeds mee te maken hebben. Hij is bijvoorbeeld de grondlegger van het internationale zeerecht.”

door Mirjam de Swart

Aan het woord is de Gorcumse Marleen van Zwienen, beeldend kunstenaar en talentontwikkelaar. In 2021, het Hugo de Groot-jaar, geeft zij een boekje uit dat het verhaal vertelt van deze bijzondere man; van zijn jeugd tot aan zijn droevige einde. Het boekje is het derde boekje in de serie Erfgoed en Cultuur voor het basisonderwijs die Van Zwienen uitgeeft. ,,De boekjes zijn bedoeld om toegankelijk cultuuronderwijs aan te bieden over onze regionale canon-parels.”

TEKENINGEN Van Zwienen maakt deze boekjes niet alleen. Ook voor het boekje over Hugo de Groot kreeg ze bijzondere hulp. Zo werden tekeningen bij de twaalf hoofdstukken in het boekje gemaakt door de negenjarige Yasin Arslan, leerling van Daltonschool De Poorter. ,,Ik laat de tekeningen in deze Erfgoed en Cultuur-boekjes altijd maken door een talentvol kind. Dit keer ging Yasin aan de slag met de tekeningen. Hij heeft er zoiets moois van gemaakt! Op deze leeftijd zitten kinderen nog erg dicht bij het beelddenken. Geef ze een zwarte pen en een verhaal en ze maken de mooiste dingen.”

Hugo de Groot, zeker in deze regio zullen er maar weinig mensen (jong en oud) zijn die hem niet kennen. Zijn ontsnapping met de boekenkist is een verhaal dat tot de verbeelding van velen spreekt. Van Zwienen besteedt in het boekje natuurlijk aandacht aan deze vernuftige ontsnapping. Maar er valt nog veel meer te vertellen over Hugo, laat Van Zwienen weten. ,,Hij heeft ons verschrikkelijk veel nagelaten. Ik neem de lezer mee door deze bijzondere geschiedenis. Zijn jeugd, zijn reizen en zijn droevige einde, alles komt aan bod.”

Van Zwienen werd tijdens het maken van het boekje niet alleen geholpen door Yasin. De beeldend kunstenares kreeg ook hulp van ‘storyteller’ Roy Grünewald. Hij zorgde ervoor dat het verhaal goed en boeiend wordt verteld. Henk Nellen, Hugo de Groot-specialist van het land, zorgde ervoor dat het verhaal ook echt klopt. Sandra de Haas bewerkte de tekeningen van Yasin zó dat ze er op hun allermooist uit komen te zien in het boekje en Bert Aquarius zorgde voor de Engelse teksten.

ENGELSE VERTALING ,,Elke uitgave in deze Erfgoed en Cultuur-serie wordt in twee talen uitgegeven. Het Engels is zo geschreven dat kinderen uit de hogere klassen van de basisschool het goed kunnen begrijpen. De boekjes worden bijvoorbeeld ook gebruikt in het taalonderwijs voor nieuwkomers hier in de regio. Zo leren ze de taal en ze leren heel veel over onze geschiedenis en culturele erfgoed.”

Ook Van Zwienen leerde veel tijdens het maken van het boekje. De belangrijkste les? ,,Dat je moet vechten voor waar je in gelooft. Ook als het even tegenzit. Net als Hugo!”

Alle basisscholen in Gorinchem hebben het boekje inmiddels ontvangen zodat leerkrachten het verhaal van Hugo in de klas kunnen vertellen. Ook is er via de bibliotheek een leskist te reserveren. Het boekje thuis lezen? Bestellen kan via marleenvanzwienen.nl.

advertentie
advertentie