Op 26 januari werd bekend dat in Gorinchem de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus was ontdekt
Op 26 januari werd bekend dat in Gorinchem de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus was ontdekt pixabay.com

Gezondheidscentrum met Zuid-Afrikaanse coronavariant heeft ‘onverantwoord’ gehandeld

10 februari 2021 om 07:58 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM In gezondheidscentrum Atlas aan de Marinus Spronklaan vonden in januari behandelingen plaats door een chiropractor, terwijl dit volgens de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 tijdens de lockdown niet is toegestaan. Op 26 januari werd in dit centrum als eerste in Nederland de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld.

Op 15 januari kreeg de gemeente Gorinchem het verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een controle uit te voeren in het centrum. De GGD had eerder de afspraak gemaakt dat ze tijdelijk gesloten zouden worden vanwege het aantal besmettingen. Zaterdag 16 januari voerden BOA’s deze controle uit en bleek het centrum gesloten, ook na 16 januari zijn een aantal controles uitgevoerd.

Ik vind dat ze daar heel onverantwoord hebben gehandeld

Maandag 25 januari ging de praktijk weer open, maar op advies van de GGD is deze nog dezelfde dag weer gesloten. Handhavers constateerden dat er die dag chiropractie werd uitgeoefend. De gemeente weet niet of dat ook voor 15 januari gebeurde. Een lezer van Stad Gorinchem (naam bekend bij de redactie) liet de redactie weten dat ze op 4 januari een behandeling onderging bij een chiropractor in het centrum en op 8 januari werd gemaild dat de chiropractor positief was getest. Ze liet zich vervolgens zelf testen, maar bleek negatief. De praktijk zou 25 januari weer open gaan en op 18 januari werd ze gebeld met het verzoek een nieuwe afspraak te maken. Om geen risico te lopen, besloot ze dat zelf niet te doen. ,,Ik vind dat ze daar heel onverantwoord hebben gehandeld”, zo laat de lezer weten. Op 26 januari kreeg ze bericht van de GGD dat iemand uit Zuid-Afrika was terugkomen en de Zuid-Afrikaanse variant had meegenomen. Niet duidelijk is of de drager van de variant in quarantaine was gegaan na terugkeer uit Zuid-Afrika.

De gemeente Gorinchem communiceert niet actief welke bedrijven een waarschuwing krijgen. Wel meldt ze in een raadsinformatie brief dat 20 januari dat bij controles van de toezichthouders drie ondernemers een waarschuwing kregen. Het ging daarbij om maatregelen rond de mondkapjesplicht. De burgemeester heeft de ondernemers een waarschuwingsbrief gestuurd om nieuwe overtredingen te voorkomen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie