HartveiligWonen Gorinchem wil meer AED's in de stad
HartveiligWonen Gorinchem wil meer AED's in de stad ROB ENGELAAR

HartveiligWonen wil 50 AED’s voor dag en nacht

11 februari 2021 om 15:48 Overig

GORINCHEM HartveilligWonen Gorinchem is een actie gestart voor een nog beter AED dekkend netwerk in de stad. Buurten of straten die een bedrag van 1750 euro inzamelen krijgen een bonus van 250 euro. Hartveilig Wonen hoopt zo het aantal AED’s die 24/7 beschikbaar zijn te vergroten tot vijftig stuks.

HartveiligWonen startte in 2017 met een startkapitaal van 5.000 euro van de gemeente Gorinchem om zo een dekkend netwerk aan te leggen in de stad. In Gorinchem worden jaarlijks 18 reanimaties uitgevoerd. Inmiddels beschikt de stad over 515 burgerhulpverleners (per 12 januari 2021), daarmee is de doelstelling van 1 procent van de bevolking behaald. In 2020 lukte het tevens om binnen een straal van 500 meter een 24/7 AED dekkend netwerk te hebben. In de stad zijn nu 57 AED’s, daarvan zijn er 34 AED’s die dag en nacht beschikbaar zijn. Omdat HartveiligWonen een nog betere dekking wil, is de straal verkleind naar 300 meter. Voor het dekkend AED netwerk moeten dan nog 16 extra AED’s worden geplaatst. Inmiddels heeft ook de gemeente Gorinchem een extra AED geplaatst in de nieuwe fietsenstalling, deze is 24/7 bereikbaar, zodat ook buiten kantooruren hulp geboden kan worden bij het stadhuis.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

POSTERS Omdat te bereiken is HartveiligWonen nu een actie gestart. Buurten die het lukt om 1.750 euro op te halen voor een AED krijgen een bonus van 250 euro; de AED wordt dan geïnstalleerd en in beheer genomen. De bijdrage van 250 euro betaalt de werkgroep uit het startbudget van 5.000 euro van de gemeente Gorinchem. Van het bedrag worden ook PR activiteiten en eventuele vervanging van kasten betaald. Alexander Noppert is naast burgerhulpverlener voorzitter van HartveiligWonen en laat weten inmiddels met één buurt in gesprek te zijn. ,,We hebben nog niet veel kans gehad om de actie goed te promotie door de corona lockdown en nu weer de sneeuw. We willen posters ophangen in de start om de actie onder de aandacht te brengen.” Noppert is bijna twee jaar voorzitter van de werkgroep en zelf ook burgerhulpverlener. De actie voor meer AED’s loopt al via social media en de website van de werkgroep.

BURGERHULPVERLENERS De alarmering binnen het netwerk HartveiligWonen Gorinchem wordt verzorgd door de stichting HartslagNu, de kosten worden betaald door de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Naast alarmering wordt ook nazorg en support voor burgerhulpverleners verleend, deze kosten à 2.250 euro worden tot en met 2022 betaald door de gemeente Gorinchem. Alle afspraken tussen de gemeente en de werkgroep HartveiligWonen Gorinchem worden vastgelegd in een éénjarige samenwerkingsovereenkomst.

Bij Hennie en Thea Hoekstra hangt er een AED aan de muur
De nieuwe AED aan de muur bij Cafetaria Maaike
Jordy en Corina den Dunnen bij de AED in de wijk
advertentie
advertentie