Gezondheidscentrum LevenGordon OronEinsteinstraat 3A te Gorinchem0183 200 111www.gezondheidscentrumleven.nloron@gezondheidscentrumleven.nl
Gezondheidscentrum LevenGordon OronEinsteinstraat 3A te Gorinchem0183 200 111www.gezondheidscentrumleven.nloron@gezondheidscentrumleven.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De Specialist

Fitter, scherper en meer focus met Gezondheidscentrum Leven

16 februari 2021 om 07:36 Advertorial_1

GORINCHEM In januari is huisarts Gordon Oron in Hoog Dalem gestart met Gezondheidscentrum Leven. Iedere maand geeft hij een kijkje over zijn schouders.

Tweederde van de huisartsen ervaart een grote werkdruk en bij een kwart van hen is deze situatie zorgelijk. Ook Gordon Oron heeft zijn grenzen al een aantal keer te dichtbij zien komen. ,,Stress is een overlevingstechniek.”, vertelt hij. ,,Je wordt er tijdelijk scherper door, maar als stress altijd aanstaat werkt het averechts. Bij mij uit zich dat in malende gedachten, slecht slapen en snaaien. Veel huisartsen gaan naar een coach of huisartsgroepjes om erover te praten. Dat werkt, maar ik kreeg na een tijdje weer dezelfde klachten.”

Bij een tweedaagse regionale huisartsenscholing, kwam een mindfulnesstrainer langs. We mediteerden tien minuten onder haar begeleiding. Mijn gedachten en ideeën, die normaal altijd rondzingen, werden rustiger. Ik deed echter niets met deze ervaring, tot ik later weer een periode van stress ervoer. Ik vond een mindfulness-app en trok me dagelijks even terug. Na zes dagen gebeurde er iets geks. Ik had mijn oefeningen gedaan, zette een kop thee en pakte er een LP bij. Ik luisterde rustig naar de muziek en toen besefte ik dat ik dit al tien jaar niet meer had gedaan. Normaal dook ik altijd achter de computer om mails te bekijken en uiteindelijk alles behalve dát te doen waar ik de pc in eerste instantie voor aanzette. Na deze ervaring werd mindfulness in mijn leven ingebouwd.”

Het ritme van de meditatie is altijd hetzelfde. ,,Je doet kort ademhalingsoefeningen, vervolgens sluit je de ogen. Je luistert naar je omgeving; je registreert, maar hoeft er niets van te vinden. Vervolgens ga je naar binnen. Hoe voel je je echt? Voel je ergens pijn, spanning? Hoe adem je? Na de bodyscan tel je de ademhaling zo’n vijf minuten. Je mag je gedachten een halve minuut de vrije loop laten, maar dan opeens kan ik aan niets meer denken. Daarna ga je weer naar buiten door de oefeningen andersom te doen. Als ik dagelijks een kwartier aan meditatie besteed, houd ik mijn stress prima onder controle. Ik merk het als ik een paar dagen niet gemediteerd heb, dan slaap ik slechter en zijn de koekjes in het keukenkastje niet meer veilig. Sommige mensen vragen of ik er wel tijd voor heb. Eigenlijk niet, maar de tijd die je ervoor neemt betaalt zich uit. Je slaapt beter, bent fitter, scherper en meer gefocust. Ook leer je jezelf beter kennen; je koppelt signalen aan je gevoel.”

Gordon ontdekte later ook yoga. ,,Door verschillende houdingen een tijdje vast te houden, rek en ontspan je verschillende spiergroepen. Als een houding niet lukt, is dat vaak te koppelen aan een verkeerde spierspanning of stress. Door yoga leer ik de signalen van mijn lichaam beter te herkennen en het geeft ook voordeel in stabiliteit, evenwicht en flexibiliteit. Dat is winst voor nu, maar ook voor later. Daarom wil ik, naast een leefstijlcoach en mindfulnesstrainer, ook een yogatrainer aan de praktijk toevoegen.”

advertentie
advertentie