Afbeelding
Aan de slag met hout

De duurzaamheid en charme van bewerkt hout

16 februari 2021 om 07:36 Partnercontent

Perfectie is aan de goden voorbehouden, wordt wel eens gezegd. Vandaar dat makers van Perzische tapijten expres een weeffoutje achterlaten. Ook bij het bewerken van hout hoef je niet naar perfectie te streven, je haalt met houten meubels en accessoires immers de natuur in huis. En het is het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat. Hier wat tips en ideeën voor het bewerken van hout.

Hout bewerken: duurzaam, rustgevend, decoratief en... goedkoop!

Wie zelf met gebruikt hout aan de slag gaat, merkt al snel dat deze hobby rustgevend werkt. Daarnaast zullen je duurzame houten meubels, accessoires of andere bouwsels je interieur een natuurlijk en warme uitstraling geven. Een andere bijkomstigheid: gebruikt hout is niet duur en vaak zelfs gratis! Vaker in de aanbiedingsfolders kijken, je autoverzekering vergelijken, bewuster met etensresten omgaan, het bespaart allemaal geld. En deze nieuwe hobby ook.

Hout verzamelen: een beetje moeite doen

Voordat je aan de slag gaat, is het zaak om je hout zo goedkoop mogelijk te scoren. Pallets zijn populair, maar je kunt ook in je eigen schuur of zolder kijken naar meubels die uit elkaar gehaald kunnen worden. Of je rijdt naar een zagerij en vraagt om afgedankte stukken hout. En welke soorten je ook vindt, ze zullen altijd bij elkaar passen nadat je je nieuwe creaties geschuurd en eventueel gelakt hebt. De nerven en kwasten blijf je zien, evenals andere onregelmatigheden. Die samenhang en imperfectie maken hout zo populair in interieurs.

Schuren, polijsten en uitboren als een tandarts

Een eettafel, een keuken, tuinmeubels; ze worden tegen flinke prijzen aangeboden met mode-termen als ‘landelijk’ en ‘industrieel’. Maar we zouden geen Nederlanders zijn om meer voldoening te halen uit het goedkoop scoren van soortgelijke producten, dan door ze zelf te maken. Nu vind je niet snel hout ter dikte van een keukenblad, maar verder doen wat simpele palletplanken al vaak wonderen. Pallets zijn meestal gemaakt van stevig vurenhout en als je ze voorzichtig uit elkaar haalt, heb je prachtig bouwmateriaal. Het wegwerken van de al genoemde onregelmatigheden doe je door te schuren, te polijsten en lelijke of rotte spijkergaten uit te boren, als een soort tandheelkundige.

Inspiratie is overal

Op websites als Pinterest, of boeken zoals deze, vind je een eindeloze verzameling ideeën om hout op een nieuwe en originele manier te hergebruiken. En je eigen huis biedt ook een bron van inspiratie: dat ene onhandige schuine hoekje, zou je daar geen kast of opbergruimte van kunnen maken? Wat te denken van houten vensterbanken, of een speeltoren voor de katten? Net als met LEGO kun je van hout alles maken. Wie wel eens met dat speelgoed bezig is geweest, weet dat de mogelijkheden oneindig zijn.

advertentie
advertentie