Afbeelding
Perenboom

Hoe snoei je een perenboom

16 februari 2021 om 13:05 Partnercontent

Het snoeien van fruitbomen vraagt om veel zorg en aandacht. Goed snoeien is heel belangrijk. Zomaar wat takken wegnemen kan andere consequenties hebben dan je misschien wilt. Je hoeft in dit geval geen appels met peren te vergelijken. Dit zijn namelijk allebei pitvruchten en worden op vrijwel dezelfde manier gesnoeid.

Snoeien van fruitbomen

De eerste drie tot vier jaar ligt de focus op het creëren van een goede boomvorm. Het boompje bestaat uit een stammetje (harttak) en wat zijtakken (gesteltakken). Uit de gesteltakken groeit vruchthout, waar uiteindelijk die heerlijke vruchten aan komen te hangen. Door het ‘open snoeien’ van de bovenste takken kan er licht en lucht tot in het hart van de kroon doordringen.

Wanneer snoei je een perenboom?

Je kunt één of twee keer per jaar snoeien. De wintersnoei is het belangrijkste. Snoei aan het einde van de winter, wanneer het niet meer vriest (februari of maart). Zorg er wel voor dat het droog is wanneer je besluit te gaan snoeien. Al de dode en zieke takken kun je gerust weg halen.

Welke takjes wel en niet wegsnoeien?

De korte takjes met bloemknoppen mogen nooit worden afgeknipt. Dit zijn de takken met de eerste groene knoppen. Hieruit ontstaan de bloemen en daarna de vruchten. De snelgroeiende, omhoogschietende takken moet u wel wegtrekken. Dit is waterlot en geen vruchthout. Weet je het niet zeker? Wacht dan nog even met snoeien, tot het duidelijker te zien is. Je kunt enkele waterloten laten zitten, hieruit kunnen in het nieuwe jaar bloemknoppen ontstaan. Takken die langs elkaar schuren kun jeweg halen.

De jonge peer of appel

De eerste jaren snoei je voornamelijk om een goede vorm te creëren. Snoei daarbij eerst al het dode en zieke hout weg. Eventueel kun je bij een jonge perenboom de verticale takken in de zomer naar beneden buigen en met een touw vast spannen, bijvoorbeeld aan een haring. Zorg ten alle tijden dat de boom niet te dicht groeit, zodat de kroon open blijft.

De oudere peer of appel

Bij oudere bomen is verjongingssnoei nodig. Snoei de dikke, oude takken weg. Als er veel kaal hout is, verwijder dit dan helemaal. Dit kan best ingrijpend zijn, maar mag daarom best over een paar jaar gespreid worden. Houd altijd de totale vorm van de boom in de gaten. Bij een sterk doorbuigende tak met een nieuwe scheut, snoei je de tak af tot voorbij de scheut.

Ook snoeien in de zomer?

Kijk in juni of er waterlot is ontstaan en verwijder deze takken. Snoei indien nodig bij en verwijder oude, zieke takken. Voor een mooie oogst kun je het fruit uit tot twee peren of appels per rozet. Snoei altijd met een scherpe snoeischaar of takkenschaar, zodat je de boom niet beschadigd.

Wil je meer weten over onze producten of wil je advies? Neem gerust een kijkje op de website, wij voorzien je graag van een passend advies.

advertentie
advertentie