Morris Kusters en Ninah Leitao bieden de cheque aan Vicky Bergman en Sylvia Heijkoop aan, op de achtergrond docente Helena de Vlieger
Morris Kusters en Ninah Leitao bieden de cheque aan Vicky Bergman en Sylvia Heijkoop aan, op de achtergrond docente Helena de Vlieger Hannie Visser-Kieboom

Leerlingen Fortes Lyceum zamelen geld in voor Samen1Gorinchem en het Vergeten Kind

21 februari 2021 om 09:37 Overig

GORINCHEM Op het Fortes Lyceum beleefden leerlingen en leraren vlak voor de Kerstvakantie een ‘dolle donderdag’. Leerlingen konden lootjes kopen in ruil voor snipperuren en huiswerkvrij en de meest populaire leraren gaven een dagje les in een onesie. Dat leverde het mooie bedrag van 1700 euro op, die deze week werd geschonken aan de stichting Samen één Gorinchem.

De plannetjes voor dolle donderdag kwamen uit de koker van de Interact Club van het Fortes Lyceum, een club jongeren die à la Rotary geld inzamelt voor goede doelen. Morris Kusters, Ninah Leitao, Seppe Cremer, Sofie Dekker en Noa den Besten wilden aanvankelijk geld inzamelen voor Het Vergeten Kind. Toen Helena de Vlieger, docente Engels, las over stichting Samen één Gorinchem besloten ze ook speelgoed in te zamelen voor kinderen uit minimagezinnen. Het inzamelen van het speelgoed was nog het meest simpele, maar hoe konden ze veel geld ophalen met de verkoop van lootjes? Samen met docente Helena de Vlieger bedachten ze als prijsjes snipperuren, huiswerkvrij en de ‘vergeten boeken’ bon. ,,Iedereen was gelijk enthousiast over die snipperuren enzo, de loten kosten een euro per stuk en in alle 51 klassen hebben we twee loten van elk verkocht. Daarmee hebben we de bulk van het geld ingezameld. Ook de leraren konden lootjes kopen voor de snipperuren, die hebben ze zelf weer geveild voor soms wel vijftien euro per snipperuur”, zo vertelt Morris Kusters samen met Ninah Leitao.

SPEELGOED In totaal haalde de Interact Club met hun actie 1500 euro op, het bedrag is door het Fortes Lyceum en stichting OVO ruim verdubbeld tot een totaalbedrag van 3.767 euro. De helft daarvan werd via een Teams vergadering eerder overhandigd aan Het Vergeten Kind. Morris Kusters en Ninah Leitao zijn naar stichting Samen één gekomen om de opbrengst van de actie en het ingezamelde speelgoed te overhandigen. ,,Voor het speelgoed hadden we alle leerlingen van de klassen 1, 2 en 3 een mailtje gestuurd en op school containers geplaatst waar ze het konden inleveren. We hebben heel veel puzzels, knuffels, boeken en knutselspullen gehad. We hebben alles gesorteerd en speelgoed dat niet mooi meer was weggegooid.” Bij de derde actie die de Interact Club bedacht, waren de leraren de klos. Aan de meest populaire leraren hadden ze gevraagd of die op de ‘dolle donderdag’ in een onesie les wilde geven. ,,Leerlingen konden geld bieden, als ze 100 euro inzamelden per leraar, werd de les gegeven in een onesie.” Docente Helena de Vlieger die de Interact Club begeleidt ontsprong de dans. ,,Ik heb de onesies alleen maar gekocht”. De Interact Club hield voor het derde achtereenvolgende jaar een goede doelenactie.

VIJFHONDERD GEZINNEN Zo leverde goede doelen actie van de leerlingen van het Fortes Lyceum dubbel plezier op, voor zowel de school als de stichting Samen één Gorinchem. In het onderkomen van de stichting aan de Voermanstraat vertellen Vicky Bergman en Sylvia Heijkoop hoe blij ze zijn met het geld en het speelgoed. ,,Ik wil graag mensen helpen, in Gorinchem wonen zo’n vijfhonderd gezinnen die tussen wal en schip vallen. Ze komen net niet in aanmerking voor hulp bij de voedselbank, maar hebben wel hulp nodig. We hebben in de afgelopen maanden veel winterkleding uitgedeeld. Soms komen gezinnen ook voedsel tekort. Van het geld dat we nu hebben ontvangen, willen we deze zomer een gezellige dag organiseren voor de kinderen uit die gezinnen. En misschien kunnen we ook wat voedsel uitdelen.”

BURGERINITIATIEF Het burgerinitiatief Samen één Gorinchem is sinds anderhalf jaar gevestigd aan de Voermanstraat en is gericht op mensen die het soms iets harder nodig hebben, een centraal punt voor mensen in nood. Aan de Voermanstraat kan kleding, speelgoed en klein huisraad worden gebracht, dat vervolgens weer wordt uitgedeeld. Ook bieden ze trainingen en cursussen schilderen op gevoel. Ze vieren samen met kinderen Sinterklaas, maar zijn ook actief in de Week tegen eenzaamheid, Koningsdag en op Burendag. Het burgerinitiatief Samen één Gorinchem werkt samen met andere burgerinitiatieven in de stad.

www,samen1gorinchem.nl

De cheque voor het Vergeten Kind werd door de Interact Club digitaal uitgereikt
advertentie
advertentie