Tips van de politie om diefstal van een fiets te voorkomen
Tips van de politie om diefstal van een fiets te voorkomen Politie Lek en Merwede

Onderzoek naar fietsendiefstal in Gorinchem: weinig invloed corona

22 februari 2021 om 07:53 Maatschappelijk

GORINCHEM Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Januari 2021 deed een student van de Politieacademie onderzoek naar fietsendiefstal in Gorinchem. 

door Lex van Steenis

Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie eenheid Rotterdam: ,,Januari 2021 zijn er 13 aangiften binnengekomen van fietsendiefstal in Gorinchem, januari 2020 waren er 12 aangiften, januari 2019 werd er 8 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal en januari 2018 werden er 12 fietsendiefstallen gemeld. Je ziet dat het allemaal niet zoveel verschilt. Het lijkt erop dat corona toch niet zoveel uitmaakt, hoewel je zou mogen aannemen dat mensen minder vaak de fiets pakken. Immers, de lockdown en de avondklok brengen met zich mee dat mensen minder de fiets pakken om bijvoorbeeld naar theaters, bioscopen en niet-essentiële winkels te gaan. Die zijn immers dicht. Ook wordt er minder met het openbaar vervoer gereisd, dus worden er minder fietsen bij stations en bushaltes geparkeerd. En dan is er nog de avondklok. Kennelijk is er voor fietsendieven toch nog voldoende aanbod aan fietsen op straat om die te stelen. Of misschien is er wel minder aanbod aan fietsen op straat en hebben fietsendieven hun werkterrein verlegd van op de openbare weg gestalde fietsen naar schuurtjes en garages, dat weten we niet.”

MAATREGELEN POLITIE Er vinden gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister. Ook investeert de politie in preventie, zoals fietsgraveeracties. Bij deze acties wordt er een unieke code in fietsen gegraveerd, een zogeheten RAI standaard framenummer. Zonder helers geen stelers. Een burger kan zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Bij heling bepaalt justitie de hoogte van de boete. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets.

GESLAAGD Gijs van Nimwegen laat weten dat de student van de politieacademie is geslaagd voor zijn project in Gorinchem: ,,De student heeft laten zien dat hij een plan kan schrijven, het uit kan voeren, af kan stemmen met anderen en met ideeën kan komen. Maar de resultaten waren helaas niet meetbaar.”

advertentie
advertentie