Bianka den Breejen overhandigde in december.al het lege spaarvarken van de Gorcumse horeca aan wethouder Joost van der Geest
Bianka den Breejen overhandigde in december.al het lege spaarvarken van de Gorcumse horeca aan wethouder Joost van der Geest Mirjam de Swart

Hartje Gorkum ‘een beetje blij’ met 50.000 euro voor ‘re-activatie week’ na corona

24 februari 2021 om 11:55 Politiek Dossier coronavirus

GORINCHEM ‘Een beetje blij’. Dat was de reactie van Roel Bronkhorst van Hartje Gorkum op het CDA initiatiefvoorstel om 50.000 euro uit te trekken voor een ‘re-activatie week’ na corona. Nog blijer zou hij worden als per direct geld beschikbaar komt voor ondernemers in de binnenstad. Dinsdagavond sprak de raad over het initiatiefvoorstel, dat op veel kritiek van de oppositie kon rekenen.

‘Koop een paar schoenen in de stad’. Met die oproep liet raadslid Everdien Hamann zich kritisch uit over het CDA initiatiefvoorstel om 50.000 euro uit te trekken voor een ‘re-activatieweek’ om meer mensen na corona naar de binnenstad te trekken. Ze stond niet alleen in haar kritiek, toch werd het voorstel met dertien voor en elf stemmen tegen aangenomen. Roel Bronkhorst van Hartje Gorinchem hield een week eerder een hartstochtelijk pleidooi om oog te hebben voor de noden van de ondernemers. ,,De stad staat in de fik, maar ik hoor geen sirenes”, zo liet hij weten. ,,Het geld van de ondernemers loopt de winkelstraat uit, zo de Merwede in”.

ZEEPKIST Op dinsdag 2 maart houdt de gemeenteraad een brainstormsessie met ondernemers uit de binnenstad over hun noden. Hartje Gorcum heeft al een enkele concrete voorstellen paraat en hoopt dat de politiek bereid is daar geld voor uit te trekken. De discussie over het CDA initiatiefvoorstel hoorde hij met kromme tenen aan. ,,Wel werd duidelijk dat onze noodkreet op de zeepkist is gehoord door de raad. We zijn blij dat het voorstel voor de re activatieweek is aangenomen, maar het is maar de vraag of ondernemers nog aan dat event mee kunnen doen. We zouden nog veel blijer zijn als er nu concreet geld komt”. Het bedrag van 50.000 euro is daarvoor bij lange niet voldoende. Ter vergelijking, voor de opnames van de TV show Sta op Tegen Kanker in de binnenstad bleek de raad bereid om 300.000 euro uit te trekken. 

GEZELLIGHEID De CDA fractie diende vlak voor Kerst een initiatiefvoorstel in om 50.000 euro uit te trekken voor een ‘re-activatieweek’ voor de binnenstad. ,,We zien met lede ogen de pijn en de nood in de stad bij de retail en horeca. We willen nu in de startblokken om na corona de gezelligheid terug te brengen in de stad.” Onvlee beseft dat zo’n feestweek om de binnenstad te promoten niet het ei van Columbus is, maar wil vooral een signaal afgeven aan de ondernemers. Één van zijn ideeën is dat de extra steun naar een kroeg kan gaan, die na corona van het geld een bandje in kan huren om zo meer publiek te trekken en ondernemers meer perspectief te geven. De oppositie was uiterst kritisch over het plan. Renata van Maaren zag het als stemmentrekker en sprak de voorkeur uit om bestaande evenementen te steunen. Eva Dansen (SP) gaat liever eerst in gesprek met ondernemers alvorens nu al vast te leggen waar het geld aan besteed wordt. ,,Er wordt een rare fout gemaakt, ga eerst praten met betrokkenen, dit is onredelijk en onverstandig”.

GEKIBBEL Groen Links raadslid Rutger van Breemen sprak van een onmogelijk CDA voorstel, terwijl alle bestaande evenementen staan te trappelen om door te kunnen gaan. Hij ziet meer heil in het bespreken van het voorstel in relatie tot de perspectiefnota in het voorjaar. D66 raadslid Ilhan Tekir liet weten de noodkreet van de ondernemers goed te hebben gehoord, maar hoort liever wat ondernemers nu nodig hebben. Raadslid Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) liet weten droevig te worden van het gekibbel in de raad over het voorstel. Uiteindelijk stemden D66, CU/SGP, Fractie Van Maaren, Gorcum Actief, VVD en SP tegen het voorstel.

Lege straten in de binnenstad door gesloten winkels en horeca
advertentie
advertentie