Vanaf 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor inburgering en taallessen aan migranten
Vanaf 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor inburgering en taallessen aan migranten Goedele Monnens

Raad wil liever alle migranten inburgering en taallessen aanbieden

26 februari 2021 om 08:06 Overig

GORINCHEM Niet alleen asielmigranten, maar ook gezins- en overige migranten moeten de kans krijgen in te burgeren door onder andere het leren van de Nederlandse taal. Die wens uitte de meerderheid van de raad, probleem is dat de kosten voor de overige groepen migranten niet worden vergoed door het Rijk.

Met de nieuwe Wet Inburgering worden gemeenten vanaf 2022 weer zelf verantwoordelijk voor de inburgering en het leren van de Nederlandse taal. De wet geldt echter alleen voor asielmigranten. De gemeente Gorinchem wil de inburgering samen met de gemeente Molenlanden en Vijfheerenlanden uitvoeren plus Vluchtelingenwerk en Avres. D66 raadslid Ilhan Tekir stelde voor om alle groepen migranten inburgering aan te bieden en dit niet te beperken tot alleen asielmigranten. ,,We hebben het hier over kwetsbare doelgroepen en maatwerk is voor hen cruciaal. Als we migranten perspectief willen bieden, dan moeten we ons niet beperken tot asielmigranten, maar ook gezinsmigranten maatschappelijke begeleiding en een leertraject aanbieden. Dat is een gemiste kans in dit voorstel. We moeten meedenken met inburgeraars, zij komen uit een oorlog en kampen met stress.” 

TAALSNELWEG Ook andere fracties wezen op het belang van het leren van de Nederlandse taal en de maatschappelijke begeleiding voor migranten. Wethouder Eelke Kraaijeveld liet weten dat de gemeente al het mogelijke doet in de begeleiding en noemde als voorbeeld de Taalsnelweg. De motie om alle groepen migranten inburgering aan te bieden kon op zijn sympathie rekenen, maar de kosten worden niet volledig door het rijk vergoed. Met een aanpassing in de motie dat de gemeente bereid is tot een verkenning van de mogelijkheden samen met de twee andere gemeenten, stemde de raad met uitzondering van de VVD in.

We hebben het hier over kwetsbare doelgroepen en maatwerk is voor hen cruciaal

ZELFREDZAAM In het raadsvoorstel werd als doel van de inburgering de uitstroom uit de uitkering opgenomen en ook daar kon de raad zich niet in vinden. Groen Links raadslid Rutger van Breemen stelde voor het doel aan te passen in ‘duurzaam zelfstandig en zelfredzaamheid zijn in de maatschappij en op de arbeidsmarkt’ De raad steunde het amendement unaniem.

AANBESTEDING VVD raadslid Niels van Santen kaartte in het debat nog de aanbesteding van de inburgeringstrajecten aan. De drie gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden schreven in september een gecombineerde aanbesteding uit en kozen voor IVIO integratie te Almere. Het Da Vinci college won het kort geding dat ze aanspande tegen deze keuze. ,,De gemeente heeft een tik op de vingers gekregen van de rechtbank, de procedure is niet goed verlopen. Ook bij aanbesteding van de elektrische veren en het jongerenwerk liep de procedure rond de aanbesteding niet goed. Welke lessen heeft de gemeente hieruit geleerd?” Wethouder Kraaijeveld ging niet in op de vragen, maar de VVD heeft inmiddels de agendacommissie gevraagd de mislukte aanbestedingen wel snel te agenderen.

advertentie
advertentie