Monica en Johan BenardSavourer DelicatessenDe Linie 524208 DE Gorinchemwww.savourer.nlinfo@savourer.nl
Monica en Johan BenardSavourer DelicatessenDe Linie 524208 DE Gorinchemwww.savourer.nlinfo@savourer.nl Savourer Delicatessen
de specialist

Vegetarische kazen bij Savourer in Gorinchem

28 februari 2021 om 21:37 Overig

GORINCHEM Savourer is Frans voor genieten en Monica en Johan Bénard helpen daarbij. In hun winkel Savourer Delicatessen vind je de heerlijkste producten. In hun maandelijkse column geven ze tips hoe je daar thuis heerlijk van kunt genieten. Deze maand: vegetarische kazen.

Bij Savourer kun je sowieso altijd terecht voor producten die eerlijk en puur zijn, zonder onnodige toevoegingen, maar de laatste jaren bieden we ook steeds meer vegetarische kazen aan. Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met natuur en milieu en de vegetarische, en ook vegan, kazen nemen in populariteit toe. Wist je dat er al steeds meer kazen vegetarisch zijn? Soms zelfs zonder dat je het wist!

Maar wat maakt een kaas nu vegetarisch of niet? Veel kazen bevat stremsel uit de maag van een kalfje. Stremsel zorgt er tijdens de kaasbereiding voor dat de melk gaat klonteren. Het zorgt voor de overgang van melk naar een vaste substantie, wat de basis is voor kaas. Over het algemeen werd voor het stremsel dus vaak de lebmaag van een kalfje gebruikt. Dit is een restproduct uit de slachthuizen en het kalfje wordt hier dus niet speciaal voor geslacht. Door het gebruik van dit dierlijke stremsel, is kaas vaak niet vegetarisch. Steeds vaker wordt dit dierlijke stremsel vervangen door een plantaardig of microbieel stremsel en dus zijn steeds meer kazen vegetarisch.

Onze Terschellinger kaas is bijvoorbeeld vegetarisch gestremd en gemaakt met melk van Terschellingse koeien. De Terschellinger kaas is een product dat bijdraagt aan een diervriendelijker wereld en een wereld met een duurzamere toekomst. Maar ook de pure Jersey kaas, de smeuïge en smaakvolle Noord-Hollandse geitenkaas Chevretta, de Engelse Blacksticks blue en de Deense Kornblume zijn vegetarische kazen.

En, wat u wellicht zal verrassen, sommige vegetarisch kazen bestaan al héél lang zonder dat je wist dat ze vegetarisch zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de Zwitserse Emmentaler, zeer geschikt voor de kaasfondue, ook vegetarisch is? En zelfs de authentieke Cheddar Cheese, bijna 200 jaar geleden ontstaan, wordt bereid met verse melk en vegetarisch stremsel.

VEGAN Rondom Kerst hebben we ook een vegan kaas op basis van cashewnoten in het assortiment gehad. Maar voordat wij meer vegan kazen aanbieden, willen we echter eerst de herkomst van de kaas weten. Is de kaas daadwerkelijk vegan en vooral: is de kaas ook lekker? Helaas is vegan ook nog wat duurder.

De mogelijkheden met vegetarische kazen zijn dus enorm. Van diverse gerechten, zoals vegetarische burgers met lekkere Cheddar kaas of pasta’s met geraspte harde Manchego-kaas, tot aan een lekker borrelplankje met vegetarische blauwe schimmelkazen uit Engeland of Denemarken.

Bekijk www.savourer.nl voor ons aanbod. Daarop zijn binnenkort ook heerlijke vegetarische recepten te vinden!

advertentie
advertentie