Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
De Gorcumse Makelaar

Koster Makelaardij Fatsoenlijke tarieven, goede diensten

28 februari 2021 om 15:13 Advertorial_1

GORINCHEM Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? Ook in 2021 praat de Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij ons maandelijks bij. Deze keer over makelaarstarieven.

Het kopen of verkopen van een huis is een hele onderneming en het is dus absoluut aan te raden een goede en betrouwbare verkoop- of aankoopmakelaar in te schakelen die met zijn of haar expertise kan helpen met juiste informatie en goed advies. Zorg er echter wel voor dat je vooraf een eerlijk en fatsoenlijk makelaarstarief afspreekt. Maar wat is een gangbaar makelaarstarief?

Makelaars werken veelal met courtages: een percentage van de verkoopprijs dat de makelaar ontvangt na de verkoop van het huis. Voorheen was dit percentage vastgesteld op 1,85 procent, maar inmiddels is iedere makelaar vrij om het percentage zelf te bepalen. Dat de huizenprijzen geëxplodeerd zijn, betekent echter niet dat ook het aandeel voor de makelaar hoeft te exploderen. Je hoeft dan ook absoluut niet mee te gaan in percentages die rond de twee procent liggen.

Aan de andere kant dien je echter ook uit te kijken voor prijsvechters die juist weer een heel laag percentage rekenen. De lage kosten kunnen aantrekkelijk zijn, maar bij het verkopen van een huis is het wel zeer belangrijk om te kunnen rekenen op goede diensten van een makelaar. Kies je bijvoorbeeld voor een NVM-makelaar, dan weet je zeker dat je te maken hebt met gecertificeerde makelaars die het vak verstaan.

Je moet bij een makelaar ervan uit kunnen gaan dat die de tools heeft om voor de klant een (financieel) zo goed mogelijke deal te sluiten. Het huis dient in eerste instantie goed in de etalage te staan met goede foto’s en video’s en rond de verkoop dienen alle documenten op orde te zijn.

Als Koster Makelaardij kunnen wij redelijk gunstige tarieven rekenen, omdat we alleen in de regio actief zijn en dus geen reiskosten hoeven te rekenen. We schatten altijd eerst in hoeveel werk en dergelijk huis nodig heeft en vervolgens berekenen we een tarief. Het tarief zal bij een huis dat snel verkocht is lager zijn dan bij een moeilijk verkoopbaar appartement waar veel aan moet gebeuren. Bij de áánkoop van een huis is het niet ongebruikelijk om vooraf een vast tarief af te spreken met de makelaar.

Het beste advies? Vergelijk makelaars altijd van tevoren. Welke dienstverlening kun je verwachten van een makelaar? Zijn er kundige mensen werkzaam bij het makelaarskantoor? Een rondje bellen kan zeer verhelderend zijn. Makelaars moeten uiteraard ook betaald worden, maar wel tegen fatsoenlijke tarieven en daar mag je goede diensten voor terug verwachten.

En mocht je om wat voor redenen dan ook een opdracht bij een makelaar intrekken? Betaal geen torenhoge boetes. Makelaars mogen alleen de direct gemaakte kosten in rekening brengen.

advertentie
advertentie