De vesting Gorinchem was onderdeel van de Oude èn Nieuwe Hollandse Waterlinie
De vesting Gorinchem was onderdeel van de Oude èn Nieuwe Hollandse Waterlinie Mooi Gorinchem

Wordt Gorinchem de mooiste vestingstad van Nederland?

4 maart 2021 om 19:31 Recreatie

GORINCHEM Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort… Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. De ANWB houdt een verkiezing van de mooiste vestingstad van Nederland.

Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland. Stuk voor stuk zijn de vestingsteden versterkt tussen de 15e en 18e eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten (of Engelsen) … er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.

BESCHERMD STADSGEZICHT Vestingsteden die een beschermd stadgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke stedelijke structuur doen mee aan de verkiezing tot de mooiste vestingstad. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?) De ANWB heeft zo veertig steden geselecteerd die aan die criteria voldoen. Één daarvan is Gorinchem, maar bijvoorbeeld ook Woudrichem aan de andere zijde van de rivier. Op de ANWB website kun je zien welke steden en stadjes nog meer meedoen aan de verkiezing.

TOP VIJF De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury – bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) – kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Ga naar het stemformulier, vink hierop het stadje van je keuze aan. Óf voeg jouw favoriete vestingstad toe aan de lijst. Je kunt stemmen tot en met 15 april.

advertentie
advertentie