Het volkstuinencomplex aan de Oostgracht
Het volkstuinencomplex aan de Oostgracht Google streetview

Nader onderzoek naar te hoge concentraties lood in volkstuinencomplex Oostgracht

11 maart 2021 om 14:45 Natuur en milieu

GORINCHEM Op het volkstuinencomplex Oostgracht is op enkele plekken een te hoog gehalte aan lood gevonden. Het gaat om plekken op het eiland. De te hoge concentraties zijn aanleiding voor aanvullend onderzoek, dat volgende week wordt uitgevoerd. Geadviseerd wordt om zelfgekweekte groenten goed af te spoelen.

Jongere kinderen tot ongeveer 7 jaar zijn het meest gevoelig voor lood. Aanraking met de grond kan door het eten van groenten uit eigen tuin of als kinderen buiten spelen en vieze vingers in hun mond steken. Geadviseerd wordt kinderen hun handen te laten wassen en ook zelf handen te wassen na het tuinieren en voor het eten. Ook kan overwogen worden om groente te telen in bakken met geschikte grond. Om de kwaliteit van de bodem te verbeteren kan compost aangebracht worden, deze wordt gratis beschikbaar gesteld door de gemeente.

RESULTATEN Over het gehele complex gemeten is een gemiddeld gehalte aan lood aangetroffen van 102 milligram per kilogram droge stof (mg/kg ds) in de bovenste 20 centimeter van de grond. Op een aantal plekken is een waarde aangetroffen die nog hoger ligt dan het gemiddeld aangetroffen gehalte. De provincie streeft naar een gemiddeld loodgehalte in het volkstuincomplex dat lager is dan 60 mg/kg ds. Op deze plekken op het eiland wordt aanvullend onderzoek gedaan met een zogenaamde XRF-scan waarbij specifiek naar individuele tuinen wordt gekeken. Ook worden bodemmonsters genomen. De bovenlaag van het eiland wordt nader onderzocht, de overige delen van het complex hoeven niet nader onderzocht te worden. De eerste resultaten van het aanvullend onderzoek zijn begin april bekend.

HISTORISCHE INFORMATIE De omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) voerde namens de provincie Zuid-Holland een bodemonderzoek uit naar diffuus-lood op het volkstuinencomplex Oostgracht. Het onderzoek richt zich onder andere op volkstuinen omdat daar, door direct contact met de grond of via gewasconsumptie, opname van lood mogelijk is. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van historische informatie en eerdere bodemonderzoeken. In Gorinchem betreft dit volkstuinen in de historische binnenstad, de Lingewijk en het zuidelijke gedeelte van de Haarwijk, omgeving Nieuwe Hoven. Op de meer recente volkstuincomplexen van ruwweg de laatste 25 jaar is voorafgaand aan uitgifte bodemonderzoek gedaan. Bij de overige volkstuinen is vaak tussentijds bodemonderzoek uitgevoerd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie