Raadslid Eva Dansen (SP)
Raadslid Eva Dansen (SP) Tim Hartman

SP vraagt om steun voor kleine ondernemers en ZZP’ers

11 maart 2021 om 17:22 Overig

GORINCHEM SP raadslid Eva Dansen vreest dat veel kleine ondernemers en ZZP’ers door de coronacrisis financieel kopje ondergaan. Ze wijst daarbij dat er licht is aan het einde van de tunnel, maar dat bij velen de reserves zijn uitgeput.

,,In de afgelopen periode van ruim een jaar heeft de gemeente tal van bedrijven en particulieren geholpen om door deze moeilijke periode te komen. Maar met name de regeling voor kleine ondernemers en ZZP’ers (TOZO) heeft slechts een beperkte bijdrage geleverd aan hun levensonderhoud”, zo schrijft zij aan het college. ,,Veel van de betrokkenen hebben inmiddels hun reserves uitgeput en zien geen kans meer om die laatste paar maanden te overbruggen. De gevolgen zijn zowel voor hen als voor de maatschappij te ernstig om nu als gemeente werkloos toe te zien. De gemeente heeft immers een taak bij het voorkomen en oplossen van ‘schuldenproblematiek’”. Dansen is bang dat als de gemeente nu niet een overbrugging aanbiedt, ze achteraf de rekening krijgt. Ook kan het leiden tot huisvestingsproblemen als gevolg van hypotheekachterstanden.”

MENSELIJKE MAAT De SP vraagt het college dan ook om een overbrugging in deze laatste maanden en vraagt om een actieve rol. Bij de uitvoering van de regeling vraagt ze de menselijke maat in acht te nemen en onnodige bureaucratie achterwege te laten. Mocht het college dit niet willen toezeggen, dan wil Dansen weten waarom niet. Bij de gemeente Gorinchem zijn in het afgelopen jaar bijna tweeduizend TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) uitkeringen aangevraagd. In het eerste kwartaal ging het om zeshonderd aanvragen en in de tweede periode om iets meer dan tweehonderd. In de derde tranche trad een forse stijging op en werden 1150 aanvragen ingediend.

advertentie
advertentie