Camerabeelden van drie passerende vrachtwagens op de Mollenburgse weg
Camerabeelden van drie passerende vrachtwagens op de Mollenburgse weg Hannie Visser-Kieboom

Geen camera’s aan Haarsekades voor handhaving vrachtwagenverbod

12 maart 2021 om 07:55 Overig

GORINCHEM Het college ziet niets in het ophangen van camera’s om het vrachtwagenverbod op de Haarsekades beter te handhaven. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van Stadsbelang. Ze schat dat de jaarlijkse kosten daarvoor zo’n twee ton zijn.

Stadsbelang raadslid Bjorn Bahlmann stelde eerder vragen over handhaving van het vrachtwagenverbod vanwege klachten uit de buurt en pleitte voor een betere handhaving, desnoods met camera’s. Het college laat weten dat het een dure oplossing is, die de nodige tijd vraagt om uit te voeren. Er is toestemming nodig van het Openbaar Ministerie en er moet gekeken worden naar de ontheffingen die zijn verleend. Het kosten per camera – van plaatsing tot exploitatie – kost jaarlijks zo’n 50.000 euro per stuk; voor de Haarsekades zijn vier camera’s nodig.

ONTHEFFING In 2019 zijn er 73 boetes uitgeschreven voor het negeren van het vrachtwagenverbod. Het merendeel daarvan (44 stuks) is uitgeschreven op de twee actiedagen op 19 en 2 november. In 2020 zijn 8 boetes uitgedeeld tijdens de actiedagen op 20 februari en 10 december. Dit wordt mede veroorzaakt doordat veel vrachtwagens een ontheffing hebben om naar bv. De Tuinen van Mollenburg of de gemeentewerf te rijden. De BOA’s schenken al extra aandacht aan het verbod en controleren regelmatig of de bebording nog op orde is. De ontheffingen worden mede gegeven om te voorkomen dat vrachtwagens door de woonwijken omrijden. Extra inzet van BOA’s is lastig omdat ze dan voor andere zaken minder tijd overhouden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

VEILIG Om ongelukken met schoolgaande kinderen te voorkomen wordt een nieuwe, veilige fietsroute aangelegd die onderdeel vormt van de nieuwe inrichting van de Haarsekades. Voor het zomerreces moet het ontwerp gereed zijn. De komende twee jaar zijn er bouwactiviteiten nabij de Haarsekades en de Mollenburgseweg, onder andere voor de aanleg van bedrijventerrein de Groote Haar. Onder de verbodsborden hangt nu een bordje van ‘met uitzondering van bouwverkeer’.

advertentie
advertentie