Overzicht van alle vuurwerkklachten via de app
Overzicht van alle vuurwerkklachten via de app Gemeente Gorinchem

Klagen in app leidt niet tot optreden tegen vuurwerkoverlast in Gorinchem

14 maart 2021 om 11:42 Overig

GORINCHEM De gemeente maakt voor de komende jaarwisseling geen gebruik meer van de aparte vuurwerkoverlast meldingsapp IMAGEM. Ze geeft de voorkeur aan de app van Fixi waar het hele jaar overlast in kan worden gemeld. Via de vuurwerkoverlast app verdubbelde het aantal meldingen ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Ook gaf de app inzicht in de ‘hotspots’ in de stad.

Reden om de app volgende jaarwisseling niet meer te gebruiken zijn de klachten van gebruikers. Zo werd in de app gevraagd om foto’s van het vuurwerkincident, maar wisten klagers vaak niet precies waar het vuurwerk werd afgestoken, zodat ze geen foto konden meesturen. Ook verwachtten klagers dat na een melding handhavend wordt opgetreden en dat bleek niet zo. Tevens ontbrak een terugkoppeling na een melding van vuurwerkoverlast. In totaal zijn 1040 meldingen gemaakt via de vuurwerkoverlast meldingsapp. Alleen al op 31 december werd 376 maal overlast gemeld. Naast de app zijn via de Fixi app 51 meldingen gemaakt over vuurwerkoverlast. Vorig jaar kwamen via het meldpunt meldvuurwerkgorinchem.nl in totaal 499 meldingen binnen in de periode 29 oktober 2019 tot en met 6 januari 2020. De inzet van de meldingsapp IMAGEM was voor de gemeente een pilot.

BINNENSTAD De meldingen in de app leverden wel inzicht in de ‘hotspots’ van vuurwerkoverlast op. Dit waren tot 29 december Hoog- en Laag Dalem en de binnenstad. In vergelijking met het vuurwerkdetectiesysteem bij de jaarwisseling 2019/2020 veranderden de locaties met vuurwerkoverlast. Vorig jaar waren de meeste knallen in de Lingenwijk, Haarwijk, Laag Dalem en Wijdschild. Dit jaar werd vanuit de Haarwijk en Lingewijk relatief minder vuurwerkoverlast gemeld, terwijl de binnenstad juist een hotspot was.

ILLEGAAL VUURWERK Door een gebrek aan capaciteit bleek het onmogelijk om op alle meldingen te reageren. Doordat de hotspots in beeld waren kon wel een minderjarige met illegaal vuurwerk staande worden gehouden door een BOA. Twee minderjarigen zijn doorverwezen naar Halt in verband met vuurwerk. Naast de toezichthouders zijn er op 29, 30 en 31 december twee extra koppels sus-wachten ingezet voor in totaal 96 mensuren. De kosten daarvoor waren €4.968,10. (incl. BTW)

AFVALBAKKEN De totale schade van de jaarwisseling voor gemeente Gorinchem kwam uit op 14.301 euro, dit is inclusief 2.000 euro schade aan een basisschool. In totaal zijn 36 afvalbakken en twee metalen banken vernield door vuurwerk. Vorig jaar bleek de totale schade 12.400 euro. Op basis van de beschikbare informatie heeft het landelijk vuurwerkverbod niet tot minder schade geleid, maar door zwaarder, illegaal vuurwerk uit het buitenland juist tot meer schade. Gezien de onzekerheid over het landelijk vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling gaat de gemeente voor de komende jaarwisseling uit van meerdere scenario’s.

advertentie
advertentie