Wethouder Joost van der Geest plant samen met leerlingen van Samen Onderweg de eerste bomen voor de Tiny Forest
Wethouder Joost van der Geest plant samen met leerlingen van Samen Onderweg de eerste bomen voor de Tiny Forest Gemeente Gorinchem

Basisschool Samen Onderweg plant bomen voor eerste Tiny Forest in Gorinchem

18 maart 2021 om 16:27 Overig

GORINCHEM Leerlingen van basisschool Samen Onderweg, buurtbewoners en IVN Natuureducatie plantten donderdag het eerste Tiny Forest in Gorinchem. Annemieke Wildschut locatieleider van CBS Samen Onderweg onthulde het bord en wethouder Joost van der Geest plantte samen met leerlingen de eerste boom.

Het plan voor een Tiny Forest in de stad was een initiatief van raadslid Laura Pellikaan van Democraten Gorinchem. Twee jaar geleden diende ze een motie in voor een Tiny Forest om zo de wijken te vergroenen. Wethouder Joost van der Geest: ,,Het is ontzettend mooi dat we vandaag met de school Samen Onderweg het eerste Samenbos planten. Dat draagt niet alleen bij aan biodiversiteit of het groener maken van de stad. Het is fantastisch voor kinderen om hier meer te leren over de natuur, gewoon bij je eigen school. Daarom kijken we ook met andere scholen of we nog meer minibosjes kunnen planten in de stad.”

GROENE PLEKKEN Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertje en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Het is fantastisch voor kinderen om hier meer te leren over de natuur, gewoon bij je eigen school

INHEEMS Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

SCHOOLPLEINEN Zuid-Holland heeft de meeste schoolpleinen van alle provincies in Nederland. Tegelijkertijd zijn 80% van deze pleinen stenen woestijnen en krijgen kinderen maar 1% van de onderwijstijd buiten les. En dat terwijl steeds meer onderzoeken laten zien dat kinderen gezonder, creatiever en socialer worden in een natuurlijke buitenomgeving. Daarom roept IVN Natuureducatie op tot een Groene Revolutie Schoolpleinen. Daarmee transformeren ze pleinen van stenen woestijnen naar groene oases die bijdragen aan het klimaat en aan de biodiversiteit. Maar bovenal worden het buitenlokalen waar kinderen weer in contact komen met natuur, leren in en van de natuur en vrij en onbevangen kunnen spelen en ontspannen.

De gemeente wil nog meer Tiny Forests aanleggen bij basisscholen in de stad
advertentie
advertentie