Bianka den Breejen overhandigde in december vorig jaar het lege spaarvarken van de Gorcumse horeca aan wethouder Joost van der Geest
Bianka den Breejen overhandigde in december vorig jaar het lege spaarvarken van de Gorcumse horeca aan wethouder Joost van der Geest Mirjam de Swart

Smeekbede voor snel ‘tussen wal en schip’ fonds voor getroffen ondernemers in Gorinchem

20 maart 2021 om 08:45 Politiek

GORINCHEM Het instellen van een ‘tussen wal en schip’ fonds voor lokale ondernemers is nog niet één, twee, drie geregeld. Op 2 maart hield de gemeenteraad een brainstormsessie met ondernemers over de financiële nood bij ondernemers vanwege de corona pandemie. Daarbij vroeg Hartje Gorkum om een noodfonds van 960.000 euro en het verzoek dit vooral heel snel te regelen. 

Donderdagavond sprak de raad over het noodfonds, maar ook dinsdagavond hadden de fracties al de koppen bij elkaar gestoken over mogelijke extra steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Geld voor het fonds moet komen van de gemeente, crowdfunding en andere fondsen. Hoewel zich een meerderheid aftekende voor een noodfonds, inmiddels omgedoopt tot ‘tussen wal en schip’ fonds, neemt de raad tijdens de raadsvergadering van 18 maart nog geen besluit. Wethouder Joost van der Geest zegde wel tot dat hij alles in het werk stelt om tijdens de raad op 13 april met een voorstel te komen. ,,Een voorstel voor 25 maart is echt te kort dag, we moeten de omvang van het fonds nog bepalen. Alle maatregelen zijn voor ons ook een zoektocht. De maatregelen, zowel voor korte- als lange termijn, willen we voor de zomer voor drie jaar vastleggen”. Ook moet de gemeente nog op zoek naar dekking voor het fonds. SP raadslid Eva Dansen komt op 25 maart wel met een motie, waarin ze voorstelt om minima gezinnen een Bliekenbon cadeau te doen. Zo worden zowel minima als getroffen ondernemers geholpen tijdens de lockdown.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

VERSCHILLEN Bij een noodfonds zoals Hartje Gorkum voorstelde, met voor iedere ondernemer in de binnenstad een standaardbedrag van 2.000 euro, zette de gemeente vraagtekens omdat het gaat om een eenmalige bijdrage, die voor de gemeente wel fors in de papieren loopt. Objectieve selectie van ondernemers is moeilijk door grote verschillen tussen sectoren en binnen sectoren. Ook bij het verlagen van de OZB kan geen onderscheid gemaakt worden tussen bedrijven. Bovendien heeft het Rijk aanvullende maatregelen zoals TONK en TVL al opgeschroefd naar 100%. Het verlagen van een bijdrage aan de BIZ kan de stichting zelf besluiten. Veel van het geld is in 2020 niet uitgegeven vanwege het schrappen van veel activiteiten. In februari nam de raad al een voorstel aan om 50.000 euro extra uit te trekken voor het opzetten van activiteiten na corona om zo weer bezoekers naar de binnenstad te lokken. 

HARTJE GORKUM De ondernemers Ed Ligthert ( Hoofdwacht), Roel Bronkhorst (Bronkhorst schoenen), Bianka den Breejen (Hipper, en Horeca Nederland afd. Gorinchem), Mauro Agnoli (Hartje Gorcum), Henry Kramer (Piazza Centrum), Elbert van den Doel (Nieuw Dalem), de heer Van Beek (Hoog Dalem), Martin Klop (Spijksepoort), Marlies Cirkel, (regiomanager KHN) en Frank Visch (Travel Store) spraken op 2 maart met de gemeenteraad. In het verslag van de brainstormsessie is te lezen dat de ondernemers naast het noodfonds van 960.000 euro – 2.000 euro voor de 480 horeca ondernemers en winkels in de stad – nog andere ideeën bespraken met de gemeenteraad. 

SOLIDARITEIT  Zo pleitten ondernemers voor drie uur gratis parkeren om zo de binnenstad aantrekkelijker te maken. Voor het opzetten van het digitaal platform ‘Warenhuis Binnenstad’ is een bedrag van 250.000 euro nodig. Ook sleutelen aan de WOZ waarden en het schrappen van de bijdrage voor BIZ (bedrijveninvesteringszone) kan ondernemers helpen. Het schrappen van de OZB betekent 2.2 miljoen minder inkomsten voor de gemeente. Voor totaal herstel van alle economische schade door de corona pandemie denken de ondernemers zeker twee tot drie jaar nodig te hebben. Henry Kramer van het Piazzacentrum liet weten dat er een verdeeld beeld is over de nood bij ondernemers, supermarkten draaien juist wel goed. Over solidariteit tussen ondernemers onderling is hem niets bekend.

BRANDBRIEF Tijdens bespreking van het noodfonds in de raad stelde de gemeente dat ze al heel veel gedaan voor ondernemers, zoals kwijtschelding van de terrashuur in 2020 en 2021, uitstel van betaling en gedeelte kwijtschelding van huur voor gemeentelijke panden plus de actie ‘koop lokaal’. Wethouder Joost van der Geest nam eerder het initiatief om een brandbrief voor de horeca te schrijven aan premier Mark Rutte. Maatregelen op middellange termijn zijn verkleining van het winkelgebied en verbeteren van de kwaliteit van het kernwinkelgebied. Voor ondernemers zijn kennisvouchers beschikbaar om zo ondersteuning van experts in te schakelen. Aanscherping van het inkoopbeleid biedt eveneens voordelen voor lokale ondernemers . Raadslid Jack Oostrum (PvdA) had zich bijvoorbeeld verbaasd over de catering tijdens de Tweede Kamerverkiezingen die van elders kwam.

advertentie
advertentie