VVD fractievoorzitter Attie Mager is blij met de verkiezingswinst bij de Tweede Kamerverkiezingen
VVD fractievoorzitter Attie Mager is blij met de verkiezingswinst bij de Tweede Kamerverkiezingen Gemeente Gorinchem

Kan lokale VVD verkiezingswinst verzilveren in gemeenteraad?

22 maart 2021 om 11:03 Overig

GORINCHEM VVD raadslid Attie Mager is blij met de winst voor haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. In Gorinchem wist haar partij beslag te leggen op 4909 stemmen; bijna 400 stemmen meer dan in 2017.

Het percentage VVD stemmers in Gorinchem was 22.4 procent, dat is meer dan het dubbele dat de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wist binnen te halen. Toen kreeg de partij tien procent van alle uitgebracht stemmen. ,,Verkiezingen zijn altijd spannend, maar het huidige landelijke beleid wordt kennelijk toch gewaardeerd, ondanks alle kritiek. Gorinchem is zo’n beetje de meest gemiddelde stad in het land, dus ook hier deden we goed mee. Daar zijn we blij mee als lokale VVD. Onze lijnen zijn kort met Den Haag, dat is belangrijk. Dat zag je ook bij de dreigende sluiting van de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis, we hebben toen direct contact gezocht met de woordvoerder in de Tweede Kamer, samen met de VVD afdelingen in de regio. Maar bijvoorbeeld ook rond huisvesting van arbeidsmigranten zijn die korte lijnen belangrijk, ik draai nu mee in een provinciale werkgroep en hoor zo tips & tricks van andere gemeenten. Maar ook bij een onderwerp als bouwen en wonen zijn die contacten waardevol”.

VERSNIPPERD Over mogelijk voordeel van de verkiezingswinst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 is Mager realistisch. ,,We hebben in Gorinchem natuurlijk een versnipperd politiek landschap met veel lokale partijen. Zeker bij de laatste verkiezingen waren de lokale partijen een echte hype. Je kunt de landelijke winst dus niet één op één door trekken naar Gorinchem. Maar winst bij verkiezingen levert altijd als spin-off op dat je makkelijker nieuwe mensen motiveert om mee te doen en zich aan te sluiten bij onze club”. Binnen VVD Gorinchem worden nu de eerste stappen gezet in voorbereiding naar de gemeenteraadsverkiezingen. Of de huidige drie VVD raadsleden ook een volgende periode ambiëren, is in de afdeling nog niet besproken. Zelf is ze in 2022 al twaalf jaar raadslid. ,,Ik heb het nog steeds naar mijn zin en ik weet nog niet of wij plaats maken voor nieuwe mensen, daar gaan we ook niet zelf over. Je moet in elk geval voorkomen dat je alle kennis weggooit en alleen maar nieuwe mensen in de raad zet. Het raadswerk is ook altijd iets dat je naast je werk moet doen”. Zelf bracht Attie Mager haar stem uit op een VVD vrouw. ,,Dat heb ik al van mijn moeder geleerd, koester het vrouwenkiesrecht, zo zei ze altijd”.

advertentie
advertentie