Het bouwplan 'op 't Loev' in vogelvlucht
Het bouwplan 'op 't Loev' in vogelvlucht Bouwlinie

Raad van State weegt bezwaren tegen woningbouwplan Op ’t Loev Woudrichem

22 maart 2021 om 16:55 Rechtbank

DEN HAAG Ondanks zware kritiek van vooral de provincie Noord-Brabant op het bestemmingsplan voor de bouw van 100 woningen bij de vesting Woudrichem, is het nog maar de vraag of het plan wordt vernietigd. De Raad van State behandelde de bezwaren maandag tijdens een langdurige zitting.

Daar rezen twijfels over de vraag of het bestemmingsplan misschien meer dan 100 woningen mogelijk maakt. Maar de advocaat van de gemeente bezwoer dat het plan echt maximaal 100 woningen toelaat. Dat heeft de Raad alvast genoteerd.

Naast de provincie hebben ook enkele omwonenden, de eigenaar van de nabijgelegen molen Nooitgedacht en de Stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk bezwaren ingediend tegen het bestemmingsplan. Allemaal vinden ze dat dit woningbouwplan met onder meer een woontoren van 21 meter niet kan op deze plek.

Ze zeggen niet tegen woningbouw te zijn. ,,Maar we hebben altijd aangegeven dat dit een bijzondere waardevolle plek is. De gemeente heeft hier onvoldoende regie op gehouden”, aldus de woordvoerster van de provincie. Ook de stichting wees de Raad op de verkeerd gekozen plek aan de Hoge Maasdijk dicht bij de vesting. ,,We snappen de woningnood. Maar zo dicht bij de vesting bouwen is niet respectvol naar de omgeving.”

HOLLANDSE WATERLINIE Het bouwplan is in al hun ogen te massaal en houdt te weinig rekening met historische zichtlijnen vanuit de vesting en op slot Loevestein aan de overzijde van de rivier. De gemeente heeft ook allerlei afspraken over behoud van de kernwaarden van dit gebied van de Hollandse Waterlinie aangetast, vinden ze. Dat is onder meer neergelegd in de provinciale ruimtelijke verordening en het Pact van Loevestein, waarin verschillende overheden werken aan behoud en verbetering van de Waterlinie.

De stichting maakt zich zelfs zorgen dat de nominatie voor de Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst door dit bouwproject bij Woudrichem in gevaar komt. De advocaat van de gemeente maakt zich daarover geen zorgen. Hij zegt dat de omgeving door dit woningbouwplan juist verbetert. Het vervallen bedrijventerrein verdwijnt. Daarmee voldoet het ook aan de eisen in de verschillende regelingen. Maar volgens een van de bezwaarmakers wordt er nu wel een kans gemist om het gebied echt te verbeteren en nog meer bij te dragen aan het behoud van de Waterlinie. Daarvoor gelden onder andere de eis van openheid en behoud van zichtlijnen.

HARDE REGELS GESCHONDEN Voor de Raad van State telt echter vooral of de gemeente met het bestemmingsplan harde regels heeft geschonden. Op vraag van een van de rechters welke regels geweld is aangedaan, kwamen geen concrete antwoorden van de bezwaarmakers. Wel werd duidelijk dat kan worden getwijfeld of de gemeente mooie voornemens over behoud van de Waterlinie heeft opgevolgd. Maar het is zeer de vraag of het bestemmingsplan daarom kan worden vernietigd.

De Raad zette wel forse vraagtekens bij de beoordeling van het overstromingsgevaar door de gemeente. Het bouwproject ligt buitendijks tussen de Hoge Maasdijk en de afgedamde Maas. Langs de rivier komt een kade die volgens de gemeente hoog genoeg zal zijn. Anderen twijfelen daar sterk aan.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Spandoek van 'op 't Loev' op een van de oude panden op het terrein
Afbeelding
advertentie
advertentie