Afbeelding
Stichting Gorinchem Citymarketing

ANWB nomineert Gorinchem als mooiste vestingstad van Nederland; scan de QR code en stem!

26 maart 2021 om 08:04 Zakelijk

GORINCHEM Gorinchem is door de ANWB genomineerd als mooiste vestingstad van Nederland. En dit zijn de redenen: 

  1. Vestingwallen met spectaculaire uitzichten

De vestingwerken zijn in Gorinchem helemaal intact gebleven. De vestingwallen lopen helemaal rond én je kunt er overheen lopen. Het wandelpad geeft prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland!

  1. Originele stadspoort

De Dalempoort is de enige stadspoort die is overgebleven. Gorinchem had er ooit vier: de Arkelpoort, Kanselpoort en Waterpoort werden coupures (doorgangen) in de vestingwal toen de vesting werd aangelegd. De Waterpoort is overigens wel bewaard gebleven; hij staat nu in de tuin van het Rijksmuseum. 

  1. De Hoofdwacht op gezellig horecaplein

Er waren meerdere wachtposten in de vesting, maar de Hoofdwacht uit 1792 was de belangrijkste. In deze centrale post huisden de officieren en, naar verluidt, ook Napoleon tijdens een werkbezoek. Tegenwoordig is de Hoofdwacht een restaurant op de gezellige Grote Markt met de vele terrassen. 

  1. Wijn- en proeflokaal La Caponnière

De caponnière is als laatste onderdeel van de vesting gebouwd in 1893. De kille en vochtige bomvrije geschutplaats van weleer is nu een knus wijnproeflokaal; in de winter kun je er heerlijk warm bij de houtkachel zitten en genieten van een goed glas wijn, port, (lokaal) biertje of warme chocolademelk. 

  1. Tolhuis

Het Tolhuis uit 1598 rijst statig boven de vestingwal uit. Niet voor niets, want alle passerende schepen moesten hier tol betalen. Het huis is dan ook gebouwd om goed uitzicht over de rivier te hebben. Ook nu nog kun je genieten van dit schitterende panorama; de bovenverdieping is ingericht als Monument en Bed voor een luxueus verblijf in de vesting. 

  1. Kruitmagazijnen

Geen vesting zonder kruit. En dat kruit moest natuurlijk ook veilig bewaard worden. Twee grote kruitmagazijnen op de Dalemwal zijn nog in gebruik. Hier laten topkunstenaars tegenwoordig verrassende exposities zien van moderne objecten, foto’s, sieraden, textiel, glaskunst en keramiek. De toegang is gratis!

  1. Korenmolens en Molenwinkel

Op de wallen staan nog twee korenmolens: De Hoop en Nooit Volmaakt. De Hoop is elk weekend open; je kunt helemaal naar boven klimmen om de werking van de molen te zien. Bonus: het schitterende uitzicht over de rivier. Ook Nooit Volmaakt is open op woensdag en zaterdag. In de molenwinkel kun je ambachtelijk brood, koekjes en meel kopen. De molenaars ontvangen je graag!

  1. Grote Toren met spectaculair uitzicht

Het hoogste gebouw in de vestingstad is de Grote Toren; die zie je al van ver. Als je het aandurft, kun je de toren beklimmen. Na 256 treden heb je het hoogste punt bereikt en word je beloond met een spectaculair uitzicht. Soms zie je zelfs de Dom in Utrecht of de skyline van Rotterdam! 

  1. Het leukste winkelstraatje 

Een van de oudste straatjes is de Langendijk, vroeger de hoofdstraat van de vesting. Het was er een komen en gaan van mensen, karren, dieren en later zelfs auto’s die het veer naar de overkant namen. Nu zijn er veel trendy winkeltjes in panden met authentieke gevels; de mix van oud en nieuw maakt dit het leukste winkelstraatje in de vesting. 

  1. Varen in de Vestingdriehoek

Gorinchem ligt aan de idyllische Linge én de drukste waterweg van Nederland, de Merwede. Buiten de Waterpoort komen deze rivieren samen. Hier kun je het veer nemen naar Woudrichem en, in het seizoen, Slot Loevestein. Een must als je in Gorinchem bent! 

Klik op deze link of scan de QR code en stem op Gorinchem!

Afbeelding
advertentie
advertentie