Afbeelding
C.H. Hocque
Met video

Toevallige ontmoeting leidt tot film over vaartocht Gorinchem - Woudrichem

8 april 2021 om 16:10 Historie

GORINCHEM Fervent amateurfilmer Kees Hocque vertelt over een bijzondere ontmoeting in 2016, die leidde tot het maken van bijgaande video: 

,,Het ging om een toevallige ontmoeting tijdens mijn wandeling op de vestingwallen. Als het weer meezit, neem ik mijn filmcamera mee om de schoonheid van de stadswallen te filmen. Tijdens mijn wandeling denk ik vaak terug aan mijn jongere jaren, toen ik 60 jaar geleden samen met mijn opa en mijn neef dezelfde wandelingen maakte. Over de wallen heb ik heel wat in mijn boeken beschreven: Spelen op de wal in “Tijd terug – Opgroeien jaren 50 – 60”; vrijen op de wal in “Jongerencultuur in Gorinchem – De roerige jaren 70”

In gedachten liep ik over de wal naar de Buiten de waterpoort en ontmoette daar een echtpaar. De man ongeveer van mijn leeftijd keek me aan. Tot mijn verbazing noemde hij m’n naam. Als geboren Gorcumer ken ik persoonlijk veel mensen maar hij kwam me niet bekend voor. Hij stelde zich voor en zei dat hij op de lagere ‘school met de bijbel’ op de Kalkhaven bij me in de klas had gezeten. Na wat herinneringen opgehaald te hebben, vertelde hij dat hij in Woudrichem woont en met zijn boot naar Gorinchem was gevaren. Hij nodigde me uit om op zijn boot in de Lingehaven een bakje koffie te komen drinken. Omdat ik op een scheepswerf heb gewerkt en erover heb geschreven (“De ongeschoolde werkman”) vond ik het knap interessant. Ik vroeg hem of zijn boot weleens gefilmd was. Dat was niet zo. Uit hernieuwde vriendschap heb ik deze film gemaakt.”


advertentie
advertentie