Cora, Peter en Robin zijn vrijwilliger bij de Voedselbank in Gorinchem.
Cora, Peter en Robin zijn vrijwilliger bij de Voedselbank in Gorinchem. Mirjam de Swart

Voedselbank wil taboes doorbreken

20 april 2021 om 11:02 Maatschappelijk

GORINCHEM Door zaken als scheiding, ziekte, ontslag of faillissement kan iemands inkomen plots flink kelderen. Voor wie in deze situatie terechtkomt, staat de Voedselbank klaar. De Voedselbank in Gorinchem heeft op dit moment ongeveer 360 monden te voeden. ,,Maar dat aantal kan de komende tijd flink gaan stijgen. Voedselbank Nederland heeft ons gewaarschuwd rekening te houden met een toename van 50%”, vertelt Peter Verschoor, één van de vrijwilligers van Voedselbank Gorinchem.

door Mirjam de Swart

Elke donderdag kunnen de klanten van Voedselbank Gorinchem in de winkel aan de Schelluinsevliet terecht voor hun boodschappen. Samen met de vrijwilligers van de Voedselbank maken ze dan een keuze uit de aangeboden producten. ,,Op deze manier gaan onze klanten naar huis met spullen die ze echt nodig hebben. Wij gaan voor maatwerk,” aldus Marielle, coördinator uitgifte.

Om al deze monden iedere week weer te kunnen voeden, moet er elke keer heel wat werk worden verzet door de vrijwilligers van de Gorcumse voedselbank. De Gorcumse vestiging heeft zo’n 65 vrijwilligers aan zich verbonden die zich bezighouden met allerhande taken. Het werven van donateurs is één van die taken. En in deze corona tijd is dat geen gemakkelijke klus. ,,De afgelopen tijd is, mede door de coronacrisis, het aantal gezinnen dat een pakket nodig heeft sterk toegenomen. Dit betekent dat we ook veel meer producten nodig hebben”, vertelt Mariëlle.

BONNEN Helaas kunnen veel acties bij de supermarkten vanwege de beperkende maatregelen niet doorgaan en hierdoor loopt de Voedselbank een hoop donaties mis. Donaties die juist nu hard nodig zijn. Daarom bedacht Voedselbank Gorinchem een nieuwe actie die geld in het laatje moet brengen. Marielle legt uit: ,,Bij de meeste Gorcumse supermarkten hangen vanaf nu bij de kassa boodschappenbonnen van de Voedselbank. Deze bonnen hebben een waarde van 2,50 of 5 euro. Het enige dat je hoeft te doen is zo’n bon te laten scannen bij de kassa. Het geld dat op deze manier gedoneerd wordt, kunnen we later bij de deelnemende supermarkten gebruiken om producten van te kopen.”

Het is misschien raar om te zeggen van iets als een Voedselbank, maar eigenlijk moeten mensen het normaal gaan vinden

,,We hopen op deze manier flink wat donaties binnen te krijgen”, legt Peter uit. Tegelijkertijd is het een mooie manier om de naamsbekendheid van de Voedselbank Gorinchem te vergroten. ,,Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds mensen die niet van ons bestaan afweten.” Dat is ook precies de reden waarom Voedselbank Gorinchem sinds enige tijd met een bestickerde auto rondrijdt in Gorinchem. ,,Iedereen moet weten wat de Voedselbank doet en waar we voor staan”, aldus Peter. 

SCHAAMTE Maar het vergroten van de naamsbekendheid en het inzamelen van donaties is niet de enige uitdaging waar de Voedselbank steeds weer mee te maken krijgt. ,,Er is ook een boel schaamte weg te nemen”, vult Cora aan. Zij werkt als vrijwilliger bij de intake en ziet als geen ander hoe moeilijk mensen het vaak vinden om voor hulp bij de Voedselbank aan te kloppen. ,,Mensen schamen zich enorm, willen er eigenlijk niet over praten. Ze moeten een enorme drempel over voordat ze bij ons aan durven kloppen en vaak weet niemand uit hun omgeving wat er speelt. De verhalen zijn schrijnend, maar geloof me: echt iedereen kan het overkomen.”

Daan weet dat als geen ander. Als ondernemer had hij nooit gedacht in deze situatie terecht te komen, maar nu staat hij toch echt elke week bij de Voedselbank op de stoep om boodschappen te halen. ,,Het is iets wat je echt niet wil. Ik ben in een situatie terecht gekomen waar ik niet omgevraagd heb. Ik ben blij dat ik bij de Voedselbank terecht kan, maar ik sta hier niet voor mij plezier in de rij. Inmiddels weet ik wel dat echt iedereen dit kan overkomen. Er hoeft maar iets te gebeuren waardoor je inkomen fors afneemt en je bent de klos.” 

TABOE DOORBREKEN ,,En dat is misschien nog wel de grootste strijd van de Voedselbank: het taboe doorbreken. ,,Het is misschien raar om te zeggen van iets als een Voedselbank, maar eigenlijk moeten mensen het normaal gaan vinden”, vult Peter aan. Vrijwilliger Robin vult aan: ,,Weet je wat het is; wij doen zoveel meer dan het verstrekken van boodschappen. We zijn er ook voor het praatje bij de deur. Dat beetje aandacht en respect, daardoor voelen onze klanten zich weer mens.”

Peter: ,,We moeten iedere keer alle zeilen bijzetten om het voor elkaar te krijgen, maar dankzij de hulp van heel veel verschillende partijen en onze vrijwilligers lukt het ons gelukkig nog steeds om alle monden te voeden. Er wordt meer en meer van onze vrijwilligers verwacht en ook vanuit de overheid worden de eisen steeds strenger. We willen onze klanten graag op een zo duurzaam mogelijke manier helpen. Voedselveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel en de schijf van vijf is ook een belangrijk item bij ons. Het is keihard werken, maar ontzettend dankbaar werk.”

Voor mee informatie over Voedselbank Gorinchem: voedselbankgorinchem.nl

advertentie
advertentie