Afbeelding
MEEVivenz

Sociaal-netwerkversterking voor 65+’ers in Gorinchem

20 april 2021 om 12:58 Zorg

GORINCHEM Eenzaamheid onder ouderen is landelijk een groot probleem. Onder Gorcumse 65+’ers voelt bijna de helft zich wel eens alleen en dat is meer dan gemiddeld in Nederland. De hoogste tijd om daar iets aan te doen, vindt MEEVivenz. Daarom slaan zij de handen ineen (figuurlijk natuurlijk, want: corona) met de Gemeente Gorinchem en Zonmw, in het project Netwerkversterking voor Senioren 65+.

In deze tijd van corona is het belang van sociale contacten nog duidelijker geworden. Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn we aangewezen op de mensen om ons heen. Wie een klein netwerk of helemaal geen netwerk heeft, kan zich sneller alleen of buitengesloten voelen. En soms is het lastig om de sociale kring uit te breiden.

Sureyya Cardak is projectleider van het project Netwerkversterking Senioren, evenals maatschappelijk werker in het Sociaal Team Gorinchem. Ze vertelt dat zij en haar collega’s regelmatig in contact komen met senioren die graag wat meer leuke dingen zouden willen doen met anderen. Ze kijkt er dan ook niet van op dat er sinds de start van het project op één maart, al veel belangstelling blijkt te zijn. Vaak hebben ouderen wel kinderen, familieleden of buren met wie ze goed contact hebben, maar dit zijn niet altijd de mensen met wie ze leuke dingen willen of kunnen doen. 

Sureyya: ,,Onlangs had ik bijvoorbeeld een gesprek met een mevrouw die, zeker nadat ze weduwe was geworden, kampte met verveling en zich wat alleen voelde. Elke dag leek voor haar hetzelfde. Deze mevrouw heeft een lieve dochter, maar daar wil zij niet altijd een beroep op doen.” 

,,Mijn kinderen hebben hun eigen drukke leven”, is een uitspraak die Sureyya regelmatig hoort. ,,De dochter van mevrouw is bovendien niet bepaald een creabea, terwijl mevrouw het juist heerlijk vindt om met anderen creatief bezig te zijn”, vervolgt Sureyya. ,,Uiteindelijk is mevrouw in contact gekomen met een andere dame, met wie zij wekelijks van alles knutselt. Het is mooi om te zien hoe mevrouw daarvan is opgebloeid.”

NETWERKCOACHES In het project Netwerkversterking voor Senioren 65+ schieten opgeleide netwerkcoaches op vrijwillige basis te hulp. Zij helpen thuiswonende ouderen om hun netwerk te versterken. Als mensen zich aanmelden, brengt Sureyya hen een kennismakingsbezoek, waarna zij hen koppelt aan één van de netwerkcoaches. Als een soort buddy’s weten zij (beginnende) eenzaamheid te herkennen en kunnen zij met de oudere in gesprek gaan over zijn of haar interesses en welke wensen er zijn. Bijvoorbeeld naar een klaverjasvereniging gaan. Of digitaal vaardiger worden, zodat ook online contact gelegd en gehouden kan worden met anderen. Op deze manier kan de coach de oudere begeleiden naar wat deze nu mist: waardevolle contacten.

AANMELDEN Kunt u een netwerkcoach gebruiken? Of wilt u er een worden? Kijk dan voor meer informatie op de website van Sociaal Team Gorinchem: www.sociaalteamgorinchem.nl. Of bel met het servicebureau 088-8928961. Bent u nog geen 65 jaar en bent u opzoek naar uitbreiding van uw netwerk, neem dan ook contact op met het servicebureau. Aan de inzet van een netwerkcoach zijn geen kosten verbonden.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie