Afbeelding
Anne Breddels
Met video

Fit en veilig op de fiets dankzij fietstraining Doortrappen

19 april 2021 om 16:29 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Een fietsongeval zit in een klein hoekje. Een derde van alle verkeersslachtoffers zijn fietsers, al dan niet op een elektrische fiets. Vooral onder de groep senioren neemt het aantal ongevallen toe. Daarom werd gisteren Doortrappen, de fietstraining voor senioren, gehouden op het parkeerterrein van SVW in Gorinchem. Wethouder Ro van Doesburg gaf het startschot en legde ook zelf het parcours af.

door Mirjam de Swart

Door alert en fit deel te nemen aan het verkeer fietsen senioren een stuk veiliger. Maandag 19 april doorliepen de deelnemers met hun (elektrische) fiets verschillende activiteiten, zoals een fietscheck door FietsNed en was er een fysiotherapeut aanwezig. Onder begeleiding van Veilig Verkeer Nederland konden de deelnemers meedoen aan een behendigheidsparcours. 

Fietsveiligheid onder senioren is een belangrijk item, vertelt een vrijwilliger van Veilig Verkeer Nederland. ,,Senioren zijn de afgelopen jaren veel meer gaan fietsen. De opkomst van de e-bike heeft daar zeker aan bijgedragen. Er wordt echter te weinig bij stilgestaan dat fietsen op een e-bike iets anders is dan fietsen op een gewone fiets. Op en e-bike ga je veel sneller. Er wordt nogal wat gevraagd van je reactievermogen en je stabiliteit. zaken die nu eenmaal minder worden, naarmate je ouder wordt. Daarom is het goed hier extra aandacht aan te geven.”

Iedereen kan er mee wegrijden zonder enige instructie. Eigenlijk vind ik dat een onveilige gedachte

Een 73 jaar oude deelneemster kan dit alleen maar beamen. Zelf rijdt ze al 3,5 jaar op een elektrische fiets en in die tijd heeft ze al 8000 kilometer afgelegd. Ondanks haar ruime elektrische fietservaring vindt ze het een veilig idee dat anderen even met haar mee kijken of het inderdaad allemaal wel gaat zoals het zou moeten gaan. ,,Wie in een auto stapt om een stuk te gaan rijden moet een rijbewijs hebben. Voor de elektrische fiets geldt dat niet. Iedereen kan er mee wegrijden zonder enige instructie. Eigenlijk vind ik dat een onveilige gedachte.”

Na een controle bij de fietsenmaker van FietsNed is haar fiets weer tiptop in orde. ,,Wat je vaak ziet is dat de banden van de fiets veel te zacht zijn opgepompt. Dat komt het fietsgemak niet ten goede. Verder kijk ik of alles goed is vastgeschroefd en of de verlichting op de fiets werkt. Allemaal zaken die van belang zijn wil je veilig aan het verkeer deel willen nemen. Je ziet vaak dat mensen een fiets kopen, maar daarna nog nauwelijks onderhoud plegen. Erg jammer, want het is belangrijk en komt het fietsplezier ook ten goede”, vertelt de fietsenmaker van FietsNed. 

Ook wethouder Ro van Doesburg die aanwezig was tijdens de fietstraining legt het behendigheidsparcours af. Niet op een elektrische fiets, maar op zijn eigen -volgens sommige omstanders- ‘barrel’. Hij slaagde met vlag en wimpel. ,,Wat ik hem zie doen, zo behendig, met één hand aan het stuur ... ik denk niet dat ik dat vandaag nog ga zien”, lacht één van de instructeurs. ,,Gorinchem wil steeds meer een fietsstad worden. Dan is het belangrijk dat iedereen mee kan doen”, aldus Van Doesburg. ,,Maar wel op een veilige manier. Fietsen op een e-bike is super, maar vraagt wel meer aandacht als het gaat om de veiligheid. Daarom werken wij als gemeente graag mee aan deze fietstraining voor senioren.”

De deelnemers komen te weten wat er lichamelijk gezien allemaal nodig is om fit en veilig op de fiets te stappen

Naast de fietscheck en het behendigheidsparcours brengen de deelnemers ook nog een bezoekje aan een fysiotherapeut waar ze te weten komen wat er lichamelijk gezien allemaal nodig is om fit en veilig op de fiets te stappen. Bovendien krijgen de deelnemers een boekje overhandigd met tips en oefeningen. Fysiotherapeut Lennart van den Herik van Fysio Physical Performance werkt mee aan de totstandkoming van dit boekje. ,,E-bikes gaan nu eenmaal een stuk sneller dan gewone fietsen. Daarbij komt dat je spierkracht en stabiliteit afneemt naarmate je ouder wordt. Door regelmatig oefeningen te doen train je die zaken. Zo stap je fitter, en dus veiliger, op de fiets.”

De deelneemster van 73 neemt het advies graag ten harte. ,,Ik fiets veel met mijn broer en zijn vrouw. Hij is 80 jaar oud, maar soms haalt hij best wel gevaarlijke capriolen uit. Er zijn nog twee plekken over op deze fietstraining dus ik heb hem net gebeld dat hij op de fiets moet stappen om hier naar toe te komen. Ik denk dat het ook voor hem heel nuttig is.”

Weer weten over de fit en veilig fietsen? Kijk op www.doortrappen.nl. Hier is ook het boekje Fit op de fiets te bestellen. Het boekje komt ook op verschillende locaties in Gorinchem te liggen. 


Senioren kregen vandaag een fietstraining op het terrein bij SVW
Werthouder Ro van Doesburg krijgt instructies van een vrijwilliger van VVN voordat hij het fietsparcours aflegt.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie