Anneke van Ekeren: ,,Ik kan van alles kwijt in dit werk"
Anneke van Ekeren: ,,Ik kan van alles kwijt in dit werk" Bas 't Hoen

Anneke van Slachtofferhulp Nederland: ‘Ik bied ondersteuning vanuit mijn hart en gevoel’

20 april 2021 om 19:53 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Een vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland geeft praktische, emotionele en/of juridische ondersteuning aan slachtoffers, zodat ze hun leven weer op kunnen pakken. En daar krijgt iedere vrijwilliger eerst een gedegen interne opleiding voor, vertelt Anneke. Bij Slachtofferhulp ben je eerder onbetaald medewerker, dan vrijwilliger, zegt ze. ,,Ik heb moeten solliciteren, m’n hele familie is gescreend door de politie, en ik heb een gedegen interne opleiding gevolgd. Daarna ben ik ingewerkt door mee te lopen met een collega, en langzaam maar zeker kreeg ik steeds meer verantwoording.” Als iemand aangifte doet bij de politie worden zijn of haar contactgegevens indien gewenst doorgestuurd naar Slachtofferhulp. Anneke neemt dan zo spoedig mogelijk contact op. Ze legt uit: ,,Vanwege de privacyregels weet ik alleen om welke gebeurtenis het gaat, maar niet het hoe en wat.”

GERUSTSTELLEN

Het is haar taak om er achter te komen wat er precies is gebeurd en in overleg te bepalen hoe Slachtofferhulp het best kan ondersteunen. ,,Dat hangt van de gebeurtenis af”, weet Anneke uit ervaring, ,,maar ik begin met geruststellen.” Ze legt uit dat mensen door de rustige intonatie in haar stem gaan begrijpen waar ze het over heeft en het principe van de stressverwerking ook herkennen. De verwerking van een traumatische gebeurtenis kan zes tot acht weken duren, weet ze. ,,Het lichaam reageert soms heftig op stress, dat is heel normaal. Bijvoorbeeld met vergeetachtigheid, slapeloosheid, of vermoeidheid. Ik vergelijk het weleens met een in de knoop geraakte vislijn. Die knoopjes moet je er met een speld één voor één uithalen, dus het ontwarren gaat stapsgewijs. Dat is ook mentaal zo. Dan ontdek je ineens ‘hee, ik heb weer eetlust gekregen’ of: ‘ik ben er maar één keer uit geweest vannacht’.” Wat Anneke vaak terug hoort is 'het klopt wat u zegt'. Dus het stressverloop wordt door het slachtoffer zelf bevestigd, zegt ze.

ZORGEN VOOR ANDEREN

Haar hele leven bleek naadloos aan te sluiten bij het werk voor Slachtofferhulp, want het zorgen voor anderen loopt er als een rode draad doorheen, vertelt Anneke. ,,Ik heb tussen geboorte en dood in gewerkt zeg ik altijd. Als kraamhulp, in de intensieve thuiszorg, in een verzorgingshuis, bij een uitvaartonderneming, en tenslotte in de gehandicapte zorg met blinden en slechtzienden.” Met een glimlach concludeert ze: ,,Van kleins af aan zit dat al in me, en als kind ging ik naar de padvinderij. Ik denk weleens dat ik altijd zo’n ‘kaboutertje’ ben gebleven."

VOELSPRIETEN

Behalve belcontact en het gesprek op locatie, waarbij ze gebruik maakt van de huiskamer in het Gorinchems politiebureau, gaat ze ook op huisbezoek. Al liggen die bezoeken sinds maart vorig jaar vanwege corona helemaal stil. Er kan ook gebruik gemaakt worden van beeldbellen, zowel met slachtoffers, als met haar teamleidster en collega’s. ,,Het uitvallen van de huisbezoeken is een groot gemis”, vindt Anneke. Het directe contact ervaart ze juist als cruciaal. ,,Je staat bij de voordeur en dan zie je vaak al genoeg,” en ze verklaart: ,,Ik ben Validation-werker in de zorg geweest. Dan leer je onverwerkte gevoelens bij mensen zien. Daar heb ik in dit werk veel profijt van. M’n voelsprieten zijn altijd uitgestoken.” Na een week of drie belt ze weer eens. ,,Als we het vermoeden hebben dat iemand nog niet veel verder is gekomen, verwijzen we zo nodig door naar de huisarts, psycholoog, of een andere hulpverleningsinstantie.”

DAAR DOE JE HET VOOR

Anneke vindt het heel prettig om mensen te helpen, en het stopt voor haar niet om vijf uur. ,,Ik ga graag net nog een stapje verder, dat geeft me juist veel voldoening.” Ze vertelt welke situatie haar het meest is bijgebleven, over een verlamd geraakt verkeersslachtoffer. Ze schakelde letselschade voor hem in en hoorde later terug dat zijn advocaat met succes een aangepaste woning had bevochten. Ze ging twee keer bij hem op bezoek in het ziekenhuis. ,,Zoals hij daar in bed lag, dat beeld vergeet ik nooit meer. Maar dat hij daarna zijn leven toch weer op kon pakken, daar doe je het voor.”

ONONTBEERLIJKE EIGENSCHAPPEN

Ze neemt de heftige verhalen niet mee naar huis, al moet ze weleens stoom afblazen. De vrijwilligers hebben een zwijgplicht, maar als collega’s kunnen ze bij elkaar terecht. ,,Als we elkaar zien zullen we altijd vragen ‘hoe is je gesprek geweest?’ En met mijn teamleidster kan ik ook altijd een zwaar gesprek filteren. Daarna is het klaar voor mij.” Bekenden helpt ze liever niet. ,,Ik wil privé en werk gescheiden houden.” Ze voegt er nog aan toe: ,,Ik word door Slachtofferhulp goed toegerust door middel van bijscholing, een onkostenvergoeding voor vervoer, een mobiel en Chromebook, en verzekering tijdens het werk.” De vrijwilliger kan het eigen werk zelf plannen en heeft volop mogelijkheden zijn of haar persoonlijke kennis en ervaring in te zetten. Voor dit werk is levenservaring een pré, en zijn bepaalde eigenschappen onontbeerlijk volgens Anneke. ,,Je hebt wel stressbestendigheid, incasserings- en empathisch vermogen nodig. Ik kan van alles kwijt in dit werk, omdat ik vanuit mijn hart en gevoel voor de medemens ondersteuning bied bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis.”

w[Meer lezen over Slachtofferhulp Nederland? Ga naar www.slachtofferhulp.nl

door Levien Vermeer

Anneke van Ekeren (66) is vrijwilliger bij Slachtofferhulp. Een vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland geeft praktische, emotionele en/of juridische ondersteuning aan slachtoffers, zodat ze hun leven weer op kunnen pakken.

advertentie
advertentie