Het was zaterdag druk op de Grote Markt, de Hoofdwacht was een van de horeca ondernemers die deelnam aan Happen & Stappen
Het was zaterdag druk op de Grote Markt, de Hoofdwacht was een van de horeca ondernemers die deelnam aan Happen & Stappen Hannie Visser-Kieboom

Handhaving in actie bij ‘Happen & Stappen’

19 april 2021 om 16:35 Maatschappelijk

GORINCHEM Bij de eerste culinaire wandeling ‘Happen & Stappen’ op zaterdag en zondag kregen horeca-ondernemers waarschuwingen dat er geen alcohol geschonken mocht worden. De gemeente laat weten dat daar vooraf afspraken over waren gemaakt, die niet door iedereen zijn nageleefd. Toch leidde dit niet tot boetes. 

Martine de Bas heeft genoten van het ‘Happen & Stappen’ in de binnenstad, ze nam het initiatief voor de wandeling. ‘Happen en Stappen’ is een concept dat in meer steden plaatsvindt, waarbij wandelaars onderweg kunnen genieten van een hapje en een drankje. ,,Samen met mijn buurvrouw heb ik het initiatief genomen en dat is opgepakt door de zes horeca-ondernemers. Ik heb gevraagd aan de gemeente of Stadsbrouwerij Dukes met een hapje en een verpakt biertje (to go) misschien een plekje naast de molen (Dalempoort) kon krijgen om zo de wandeling ruim genoeg van opzet te maken. Dat wilde de gemeente niet, gelukkig bood de ondernemer van La Caponnière onderdak en kon de wandeling toch doorgaan. De ondernemers hebben vanuit hun eigen take-away restaurants allemaal hun bijdrage aan de wandeling geleverd”. De Bas laat weten dat ze zich tijdens de wandeling verwonderde over de hoeveelheid toezicht en handhaving in de stad. ,,Wij hebben een superleuke ervaring gehad hebben, daar ben ik de horeca-ondernemers heel dankbaar voor. Ik hoop natuurlijk het liefst dat de terrassen open gaan, maar tot die tijd is dit echt een heel fijn alternatief”. 

Aan het Happen & Stappen namen het Oude Stadhuijs, de Hoofdwacht, Stoute Karel, Knijp en Gelagh deel plus La Caponniere. Raadslid Kees van Willigen kreeg zondag boze telefoontjes over de handhaving. ,,Gorinchem wil kennelijk het braafste jongetje van de klas zijn. Het empathisch vermogen voor de ondernemers was weer ver te zoeken”, zo laat Van Willigen weten. In reactie laat de gemeente weten dat vooraf afspraken zijn gemaakt en dat geen alcohol geschonken mocht worden op grond van de Drank- en Horecawet. ,,Zaterdag zijn bij ons meldingen van horecaondernemers binnengekomen dat collega-horeca ondernemers zich niet aan de (corona)regels hielden en alcohol schonken. Bij navraag bleek dit te kloppen. Daarop zijn horecaondernemers gebeld door BOA’s en zijn zij nogmaals op de afspraken gewezen en is aangekondigd dat op het naleven van de afspraken gecontroleerd zou worden. Bij controle hebben we vervolgens geconstateerd dat iedereen zich aan de regels hield. Er zijn dan ook geen officiële waarschuwingen of boetes uitgedeeld”.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie