De BOA's maakten alleen een inventarisatie van de reclameborden en deelden geen boetes uit
De BOA's maakten alleen een inventarisatie van de reclameborden en deelden geen boetes uit Google streetview

BOA’s maakten alleen inventarisatie van reclameborden

21 april 2021 om 19:08 Overig

GORINCHEM Op vragen van de VVD en Democraten Gorinchem over de recente handhavingsactie op uitstallingen en reclameborden stelt het college dat slechts sprake was van inventarisatie door de handhavers.

Daarmee gaat ze niet in op de vragen van beide fracties of deze actie richting ondernemers in deze coronatijd wel ‘tactvol’ was. Ze beroept zich op wet- en regelgeving en het beleid vergunning, toezicht en handhaving. Doordat bij niet essentiële winkels na de versoepelingen tal van uitstallingen en reclameborden in de winkelstaten verschenen, kon de vrije bewegingsruimte van de 1.5 meter maatregelen niet geborgd worden, zo stelt het college. ,,De openbare ruimte is schaars en met name tijdens het mooier wordende weer hebben we geconstateerd dat er meer mensen richting de binnenstad trekken.”

BOETES Zowel vanuit de regio als de ondernemers zou aandacht gevraagd zijn voor handhaving van de richtlijnen. Het Binnenstadmanagement heeft daarom eind maart informatie verstrekt aan de ondernemers over die richtlijnen voor niet essentiële winkels. Afspraken over de uitstallingen zijn eerder gemaakt met Hartje Gorkum. Vervolgens hebben toezichthouders een inventarisatie gemaakt en ondernemers geïnformeerd over de regelgeving en de richtlijn, daarbij zijn geen waarschuwingen of boetes uitgedeeld. ,,We willen bezoekers voldoende ruimte bieden om zo voldoende afstand van elkaar te houden. Het zorgvuldig plaatsen van de borden is een aspect, maar ook de inzet van suswachten, de signing op de straat en de fietsparkeerplaatsen dragen bij aan ons crowdmanagement in de binnenstad”.

SPEERPUNT Democraten Gorinchem vroeg specifiek wie de prioriteiten van de inzet van handhaving bepaalt. Volgens het college is dit vastgelegd in vergunning, handhaving en toezicht beleid. Naast aanpak van afval is de aanpak van corona een speerpunt in het actieprogramma. Volgens het college past het rondje van de BOA’s in het beleid omdat het college het aantal besmettingen zo laag mogelijk wil houden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie