Happen en stappen is 17 en 18 april voor het eerst te beleven in Gorinchem
Happen en stappen is 17 en 18 april voor het eerst te beleven in Gorinchem Happen en stappen

Is Gorinchem strenger dan Dordrecht bij handhaving op schenken van alcohol?

22 april 2021 om 07:54 Activiteiten

GORINCHEM Waarom heeft de gemeente handhavend opgetreden tijdens het ‘Happen & Stappen’ op zaterdag 17 en zondag 18 april? Raadslid Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) vraagt zich af of Gorinchem strenger in de leer is als Dordrecht. Het is al de tweede keer in korte tijd dat handhaving door de gemeente leidt tot boze ondernemers.

Zo’n 300 mensen wandelden zaterdag en zondag langs zes horeca-ondernemers voor een hapje en een drankje. Handhavers werden volgens de gemeente op pad gestuurd na klachten van andere horeca ondernemers over het schenken van alcohol aan de wandelaars. Het schenken van alcohol is verboden op grond van de Drank- en Horecawet, zo was de reactie van de gemeente. Door handhavers op pad te sturen is het vertrouwen van ondernemers en inwoners beschadigd, zo verwijt Van Willigen het college. “Hoe gaat dit beschadigd vertrouwen hersteld worden”, zo vraagt hij zich af. Omdat na de klachten direct beleidsambtenaren en diverse boa’s beschikbaar waren, lijkt het op een voorbereide actie, zo stelt van Willigen in zijn brief aan het college. Eerder maakte de gemeente een inventarisatie van uitstallingen en reclameborden in het winkelgebied, diverse ondernemers werd gevraagd de borden binnen te zetten. De actie leidde tot boosheid bij ondernemers met niet-essentiële winkels. 

In Gorinchem lijkt anders gehandhaafd te worden dan in Dordrecht, terwijl de Dordtse burgemeester zelf de voorzitter is van de Veiligheidsregio

VEILIGHEIDSREGIO Burgemeester Reinie Melissant had zaterdag voor de actie tot handhaving contact met Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht. Ook in die stad worden ‘Wijnspijs/take aways’ gehouden, vergelijkbaar met het ‘Happen & Stappen’ in Gorinchem. ,,In Gorinchem lijkt anders gehandhaafd te worden dan in Dordrecht, terwijl de Dordtse burgemeester zelf de voorzitter is van de Veiligheidsregio”, zo schrijft Van Willigen aan het college. ,,Handhaaft de voorzitter van de Veiligheidsregio als burgemeester in Dordrecht anders dan hij zegt of heeft het college zijn uitleg verkeerd geïnterpreteerd?” Verder vraagt Van Willigen zich af waarom de gemeente geen gebruik heeft gemaakt van de eigen ruimte binnen de Noodwet als het gaat om lokaal beleid bij initiatieven. ,,Kan en durft het college, op basis van eigen kennis van de lokale situatie, eigen handhavingsbeleid vorm te gaan geven met de belangen van Gorkumse ondernemers en inwoners als leidraad?”

advertentie
advertentie