Afbeelding
Adrie van Kuilenburg

Van praatpaal naar laadpaal

23 april 2021 om 14:44 Verkeer en vervoer

HERWIJNEN Medio 2017 werden de gele ANWB-praatpalen verwijderd uit de bermen van de rijkswegen. De praatpalen werden sinds de komst van de mobiele telefoons nauwelijks meer gebruikt. 

Deze palen waren eigendom van Rijkswaterstaat en zouden oorspronkelijk worden weggehaald door de onderhoudsaannemers van de rijkswegen. Waarschijnlijk zouden ze als schroot worden afgevoerd. De onderhoudsaannemers werd gevraagd om met ideeën voor hergebruik te komen. Van Doorn/Ecoleon uit Geldermalsen had het beste voorstel. Zij maakten zich hard voor een duurzame herbestemming van de palen en hebben alle 3300 palen langs de Nederlandse snelwegen verwijderd.

Projectmanager van Rijkswaterstaat Herma Zijlmans: ,,Wij wilden niet dat de palen zouden eindigen als colablikjes, vandaar dat we kozen om met Ecoleon in zee te gaan. Hun idee voor herbestemming sloot ook nog perfect aan bij het oorspronkelijke idee van de ontwerper van de praatpaal (Chrétien Gerrits) én de hergebruikwensen bij Rijkswaterstaat.”

Nu, 2021, zijn de palen onder andere als laadpaal terug te vinden in het Hollandse landschap. Zo ook bij de molen aan de Waaldijk te Herwijnen, bij de inmiddels gepensioneerde projectmanager, voor het opladen van haar elektrische auto.

advertentie
advertentie