Afbeelding
Kunst bij Karel

Galerie Kunst bij Karel: podium voor zowel ervaren als beginnende kunstenaar

4 mei 2021 om 18:07 Kunst

GORINCHEM Galerie Kunst bij Karel aan de Langendijk in Gorichem staat als zoveel winkels te trappelen van ongeduld om weer open te kunnen gaan. De galerie maakt deel uit van de Stichting Kunst bij Karel. Deze stichting biedt een laagdrempelig podium voor zowel de beginnende als de ervaren kunstenaar.

Vanaf zaterdag 1 mei is de galerie weer geopend volgens de volgende openingstijden: op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en de 2e en laatste zondag van de maand vanaf 13.00 uur.

Langs verschillende wegen is het mogelijk nader kennis te maken met de collecties van de bij de galerie aangesloten kunstenaars. Niet alleen via de website www.kunstbijkarel.nl maar ook door een blik te werpen in de etalage van de winkel aan de Langendijk 88 in Gorinchem. Als u iets ziet belt u het op de deur staande telefoonnummer en dan kan met u een afspraak worden gemaakt, meestal ook met de betreffende kunstenaar. Desgewenst is die vaak in de gelegenheid bij u thuis te bekijken of en waar het kunstwerk van uw keuze het best tot zijn recht komt!

GERDA VAN DE BRUG Elke maand lichten wij een kunstenaar uit: deze keer staat de keramiste Gerda van de Brug centraal, die vanaf het allereerste begin bij KbK betrokken is. Zij is vooral bekend om haar vogels en vissen maar graag laat zij belangstellenden ook kennismaken met ander keramisch werk van haar hand. In haar werk is goed haar rijke ervaring te zien: het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat zij haar opleiding begon en ze nam 15 jaar geleden haar eigen atelier in gebruik. Vanaf de opening is haar werk in trek bij Galerie Kunst bij Karel.

Succesvol is haar toepassing van het Raku stoken. De van oorsprong Japanse baktechniek waarbij de oven wordt opgestookt tot ongeveer 1000 graden. Dat is de temperatuur waarop het glazuur op het werk vastsmelt. Daarna wordt het werk direct in een ton met zaagsel geplaatst en er gaat een deksel op. Na ongeveer een kwartier gaat het werk eruit om direct in een bak water te worden gezet. Daarna worden het roet en zaagsel eraf gepoetst. De barstjes in het glazuur ontstaan door temperatuurswisseling en worden zwart door rook en zuurstofgebrek in de ton, evenals de ongeglazuurde delen. Het is altijd weer verrassend wat er in die combinatie tussen kunstenaar en chemische bakprocessen tot stand komt!

Gerda verzorgde exposities in onder meer Delft, Maassluis, Amersfoort, Hoogland, Arkel, Leerdam, Woudrichem en Kapel-Avezaath.

Meer informatie: Kunst bij Karel – Langendijk 88 – Gorinchem – 06 29481514

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie