Psychosomatiek Hoog DalemEinsteinstraat 3a te Gorinchem06 25 13 69 45info@psychosomatiek-hoogdalem.nlwww.psychosomatiek-hoogdalem.nl
Psychosomatiek Hoog DalemEinsteinstraat 3a te Gorinchem06 25 13 69 45info@psychosomatiek-hoogdalem.nlwww.psychosomatiek-hoogdalem.nl Suzanne Heikoop
de specialist

Psychosomatiek Hoog Dalem: emotie is voelbaar

18 mei 2021 om 07:36 Zorg

Je hebt hoofdpijn, je spieren willen maar niet ontspannen of ‘s nachts klok je weer in voor de plafonddienst. De huisarts kan niets vinden dat de lichamelijke klachten kan verklaren. In dat geval is de kans groot dat psychosomatisch oefentherapeut Madelon van Haagen je kan helpen. ,,In mijn werk probeer ik, samen met de cliënt, een link te leggen tussen lichamelijke klachten en psychosociale stressfactoren.”

PARAAT Stress. Een mooi systeem om je lichaam in staat van paraatheid te brengen, nuttig in noodsituaties of bij een spannende gebeurtenis. Als de stress echter aanhoudt, kan het een bron van problemen worden. Madelon van Haagen is al 25 jaar oefentherapeut en heeft zich gespecialiseerd in psychosomatische klachten. Ze vertelt: ,,Veel of langdurige stress vergroot de kans dat iemand psychosomatische klachten ontwikkelt. Dat zijn lichamelijke klachten die niet of nauwelijks verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar die ontstaan of verergeren door psychosociale stressfactoren zoals een hoge werkdruk, verlies of echtscheiding, of door alledaagse zorgen of emoties. Mensen met lichamelijke klachten gaan naar een fysio- of oefentherapeut, mensen met psychische klachten zoeken hun heil bij een psycholoog. Ik zit er tussenin en probeer een link te leggen tussen de lichamelijke klachten en de psychosociale stressfactoren op de achtergrond.”

AANDACHT Als iemand bij Madelon binnenkomt, gaat ze met de cliënt op zoek naar het probleem achter de klacht. ,,We gaan in gesprek en proberen de meespelende factoren helder te krijgen. Klachten worden vaak veroorzaakt of in stand gehouden door emoties die je onbewust hebt weggedrukt. Die zetten zich vast in je lijf. Door aandacht te hebben voor de emotie ervaar je hoe deze tot uiting komt in je lichaam. Er woorden aan geven zonder het op te hoeven lossen geeft ruimte. Ook gedachten die je hebt over het probleem spelen een rol. Deze kunnen helpend zijn, maar ook in de weg staan. We proberen om niet-helpende gedachten onder de loep te nemen en om te vormen naar een variant die milder is voor jezelf en voor je omgeving. Als de lading afzwakt, zwakt de emotie ook af.”

OEFENINGEN Door middel van onder andere ervarings-, expressie- en ontspanningsoefeningen laat Madelon bewust ervaren wat emoties en gedachten doen met je lijf. Je wordt je bewuster van je lichaam en lichaamssignalen en je ervaart daardoor meer rust. ,,Ik word heel blij als ik kan begeleiden bij die bewustwording en zie dat iemand weer vertrouwen krijgt in zijn of haar lichaam. De combinatie van gesprekken en oefeningen is zo bijzonder. Ik help nu een peuter, maar ook iemand van 89 jaar. De therapie is beschikbaar met een verwijzing van de huisarts, maar ook direct toegankelijk en wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. In deze praktijk werk ik op donderdag.”

advertentie
advertentie