Uitzicht vanaf de Intervamflatin de Gildenwijk
Uitzicht vanaf de Intervamflatin de Gildenwijk Erno Wientjes

PvdA Gorinchem wil einde aan verhuurdersheffing

2 mei 2021 om 08:52 Overig

GORINCHEM De PvdA fractie heeft een brief gestuurd naar formateur Mariette Hamer en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer met een pleidooi de verhuurdersheffing voor woningcorporaties te schrappen. De verhuurdersheffing was in 2013 onderdeel van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

De PvdA fractie kwam tot de motie tijdens een voorbespreking over het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. ,,Wij dringen aan om de verhuurdersheffing zo spoedig mogelijk te beëindigen. Zo wordt ruimte geschapen voor woningcorporaties om te investeren in duurzaamheid”, zo schrijft PvdA fractievoorzitter Jack Oostrum. Ook wil de fractie niet dat de woonlasten van huurders worden verhoogd. PvdA Gorinchem ziet de verhuurdersheffing vooral als een ‘woonbelasting’ die niet rechtstreeks ten goede komt aan de woningcorporaties.

Hoewel de verhuurdersheffing onderdeel was van het regeerakkoord van PvdA en VVD stelt raadslid Oostrum dat geen sprake is van een ommezwaai van de fractie. ,,Wij hebben de verhuurdersheffing vanaf het begin onzinnig gevonden. Landelijk was destijds sprake van ‘scherpe’ bezuinigingen. Daarbij heeft de coalitie van VVD en PvdA een aantal ‘asociale’ besluiten genomen. Deze maatregel dient dan ook zo spoedig mogelijk te worden teruggedraaid”. Woningcorporatie Poort6 betaalt nu jaarlijks acht miljoen euro aan verhuurdersheffing, dat is een kwart van de jaarhuur die door de huurders wordt opgehoest. 

advertentie
advertentie